galéria megtekintése

Rabságunk kis köreiben

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 02. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Reggelente, miután éjszakai vackából előkecmereg Magyarország, először a plázák lányai lepik el az utcát, csinos, jól ápolt, tiszta nők, akik ott ülnek melletted a metrón, buszon és villamoson, mennek a plázákba, ahol élnek, sietősen mennek eladni, s napközben alig lépnek ki a fényre, legföljebb csak cigiszünetre.

Olyankor körben állnak. Gondterhelten fújják a füstöt a csinos, jól ápolt, tiszta nők. Nem hinnéd, hogy kijönnek havi kilencvenből, ők sem hiszik hó végén, de kijönnek. S állnak rabságuk kis köreiben, csendben ordítanak, s fújják a füstöt, fújják a semmit, hogy legyen hová menekülni a plázák idegőrlő, monoton zajából, amitől lassan mindenki bepöccen, itt mindenki ideges lesz, s átfut agyán a gondolat, hogy aki szembe jön, meg kellene ölni. El sem hinnéd, hogy mennyire tele vannak estére azok a csinos, jól ápolt, tiszta nők. Veled vannak tele, a szagoddal, a szemeddel, a hangoddal – másoknak akkor is az agyára mész, ha meg sem moccansz.

Aztán megjelennek az utcákon a hivatalnokok, közszolgák és egyéb alkalmazottak, akik amúgy nyolcra járnak, de itt a szeptember, és a gyerek miatt már hatkor kelni kell, vinni kell a gyereket iskolába, és huzakodni kell vele, mert a gyerek hanyag és visszapofázós. A gyerekkel már korán reggel kiüvöltözik magukat a hivatalnokok, a közszolgák és egyéb alkalmazottak, aztán ott ülnek melletted a metrón, buszon és villamoson, elsuhannak egy másik kocsiban a külső sávban, és motyognak magukban. Tán a főnökükkel vitatkoznak gondolatban. Jár a szájuk, biztosan észrevetted, mormolnak, mint az imamalom, s ha rájuk bámulsz, úgy tesznek, mint aki telefonál – a trükkösebbje a drótot csak azért hagyja a fülében, hogy magában beszéljen. Csendben ordítanak olyankor. A főnökkel nem üvöltenek, azzal szemben egyik sem egy Brúsz Vilisz. Ülnek az irodában, üveg mögött, levegő nélkül a légkondiban, ülnek rabságuk kis köreiben, s szinte látod, ahogy megy föl bennük a pumpa, ahogyan a nap halad fölfelé, úgy megy föl bennük a pumpa. El sem hinnéd, hogy mennyire, mennyire tele vannak estére ezek a hivatalnokok, a közszolgák és egyéb alkalmazottak. Reggelente kivackolódik magából Magyarország, pedig legszívesebben tán a másik oldalára dőlne, és álmodna tovább.

 

Ha elzúgtak a munkába menők, megjelennek előtted a nyugdíjasok, a kutyások, a kismamák és az otthontalanok. A nyugdíjasok bevásárlókocsit húznak, a kutyák gazdát, a kismamák gyereket, az otthontalanok két gennyes lábat, s mindenki motyog magában, mindenki ideges, mindenki morog, mindenki reklamál. Ez egy ilyen ország.

Mennek a nyugdíjasok, a kutyások, a kismamák és az otthontalanok, fokozatosan kitöltik a rendelkezésükre álló teret, mert más választásuk amúgy sincsen: rabságuk kis köreiben. S reggel kilenc órakor megszólalnak ebben az országban a harangok. Bim-bam, bim-bam – de ennek is mi értelme van, ha egyszer az idő nem múlik itt, csak a számok lesznek egyre nagyobbak, amikkel méred. Az idő nem telik, csak tágul, a haladásnak nincsen iránya, itt nincsen előre, nincsen hátra, nem érvényes a rendszer és a koordináta.

Reggelente előbújik az éjszakából ez a Magyarország, és közszemlére teszi magát, drót a fülében, dühösen morog magában, hangosan motyog az ország, éber kábulatban reklamál – csak meg kellene próbálni egyszer, hogy az ország ágyban marad. Magyarország nem megy. Magyarország a másik oldalára dől, s nem ordít a gyerekkel, a főnökkel gondolatban nem Brúsz Vilisz, hanem fekszik és álmodik tovább, álmodja azt, hogy repül, szabadon, fölfelé, egyszerre csak elrepül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.