galéria megtekintése

Putyin szorongatása

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 18. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Egyes közvélemény-formáló erők – mint például a CNN hírtelevízió – már-már apokaliptikus látomásokat festenek fel Putyin és Oroszország jövőjéről. Az indok a kőolajár valóban drámai, jó húszszázalékos csökkenése. A hordónkénti ár minden egyszázalékos süllyedése becslések szerint mintegy 1,75 milliárd dollártól fosztja meg az orosz államháztartást. Rárakódik minderre az orosz nemzeti valuta árfolyamának húszszázalékos (importdrágító) csökkenése a dollárhoz képest, továbbá az orosz tőzsdeindex és az orosz olajcégek tőzsdei jegyzésének folyamatos süllyedése.

Az orosz állami jövedelmek fele az energiaexportból származik. Ami jó időkben nagyon jó, rossz időkben nagyon rossz.

Csakhogy. Ha azt tekintjük, hogy a kőolaj ára indexált (azaz a mindenkori Brent-árhoz igazodik), akkor azt kell mondanunk, hogy az oroszok az idei, második félévi veszteségek fedezetét az első fél évben – 100-120 dolláros irányár mellett – kitermelték. Ha nem így lenne, akkor az orosz államkincstár nem rendelkezne 450 milliárd dollárnyi (!) valutatartalékkal.

 

Ehhez most feltétlenül hozzá fognak nyúlni, részben a rubel pozíciójának erősítése végett (ezt már megtették), részben a költségvetés lyukainak betömésére. Vannak más eszközeik is. Drasztikusan csökkenteni tudják a 2015-re tervezett hadi kiadásokat, amelynek a mértékével (21 százalékos növekedés!) sikerült alaposan meglepniük, sőt megrémiszteniük a világot. Továbbá – ha drágán is, de – képesek hiteleket felvenni, bár ez közel tízszázalékos hozam mellett egy amúgy is a recesszió felé tartó gazdaság számára nem feltétlenül ajánlott, de végső menedéknek megfelel.

A nagy kérdés az, hogy kiadáscsökkentés címén Putyin hozzá mer-e nyúlni a bérekhez, a nyugdíjakhoz és a szociális kiadásokhoz. Ilyen kérdéssel idén tavasszal, amikor bekebelezte a Krím félszigetet, és az olajkereskedés 100 dollár feletti árakon folyt, nem kellett szembesülnie. Ha e téren most bármit is tesz, csillagokban járó (87 százalékos) népszerűségi mutatóját kockáztatja. E népszerűséget annak köszönheti, hogy amióta ő ül a kormányrúdnál, megszűnt a Jelcin-korszakra jellemző létbizonytalanság; pontosan jönnek a fizetések, a nyugdíjak, a juttatások. Tehát csak a legeslegvégső esetben fog „megszorítani”. Most még nem.

Oroszország tehát messze nincs akkora bajban, mint amekkorát a világsajtó egy jelentős része rávetít. De ettől még válaszra vár a kérdés, miért lett ilyen olcsó az olaj. A teljes válasz esszét igényelne. De jelezni tudok két-három tényezőt. Az első: a gazdaság a legfejlettebb országokban stagnál, miáltal az olaj iránti kereslet nem nő, sőt. A második: szemben a csökkenő kereslettel, a piacon túlkínálat van, mert a kitermelést egyik olajtermelő sem csökkenti. A harmadik: az olcsó olaj „kiöntését” Szaúd-Arábia kezdeményezte, elképzelhető, hogy amerikai ösztönzésre és hátsó szándékkal. Az oroszok szerint a mai, nyomott ár „manipulatív”, a célkeresztben az ő fejük van, ezúttal gazdasági hidegháború folyik ellenük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.