galéria megtekintése

Putyin pénzei

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 03. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Azzal számolnak a politikai elemzők, hogy az orosz befolyás jóval erősebb lesz az új Európai Parlamentben. Nem a baloldal vagy a szélsőbal képviseli manapság Moszkva érdekeit és szándékait – Putyin tábora a szélsőjobboldalon van. Ezt a közeget az elemzők szélsőséges populistaként, nacionalistaként jellemzik, amelynek az egyik, ha nem a fő eszmei vonala az elvakult EU-ellenesség. Olyan politikai erők szerezhetnek akár húsz százalékot is az unió parlamentjében, akiknek fő ellenfele maga az unió, akik azzal lépnek fel, hogy függetlenítik országukat Brüsszeltől.

A szerelem erősebb a háborúnál! – hirdeti a május elsejei transzparens
A szerelem erősebb a háborúnál! – hirdeti a május elsejei transzparens
Alexander Demianchuk / Reuters

Moszkvának szüksége van szövetségesekre. Ha más nincs, akkor szélsőjobboldali EP-képviselőkkel (közte egy Jobbik-káderrel) legitimáltatja krími területrablását. Ha szükséges, akkor politikai képviselőket küld az olasz Északi Liga kongresszusára, hogy ott megtapsolják a közös keresztény gyökerekről értekező felszólalást. Ma rine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnök asszonya kiemelt fogadtatásban részesült Moszkvában. Fogadta őt Szergej Nariskin, az állami duma elnöke is. (Nariskin ideológiai tanácsadója Alekszandr Dugin, akivel Vona Gábor tavaly Moszkvában lépett fel közösen.

 

Amerika-ellenességben, EU-gyűlöletben tökéletes lehetett az összhang. Duginról azt tartják, ő a kidolgozója az új „eurázsiai eszmének”, Putyin épülő ideológiájának. Ez az orosz birodalom újjáépítését jelentené, beleértve az egykori csatlósok visszaállítását az „orosz vágányra”. Vonának ez kevésbé van ellenére, mint az EU-ban állítólag fenyegető föderalizmus.) Az európai szélsőjobboldaliak és a mai Oroszország közötti vonzalomnak vannak erős érzelmi gyökerei. Amerika-ellenesség, EU-gyűlölet, a demokrácia tekintélyelvű értelmezése, politikai vallásgyakorlás, vezérkultusz.

Az európai szélsőjobboldalon nem mindenki náci, de azért elég sok van belőlük. Ez nem zavarja Putyint, aki a Kijevben hatalomra jutott neonácikkal és antiszemitákkal ijesztget. Oroszországnak kedvére van, ha az európai döntéshozatalt lassítja az Európa-gyűlölő szélsőség. Tetszik a „nemzetek Európájának” szlogenje is, bár nem feltétlenül fér bele a demokratikus értékek követelménye. Tetszik a szélsőjobboldalnak Putyin macsó arculata, a melegeket korlátozó törvénykezés, tetszik, ahogy a volt szovjet területekről érkező vendégmunkásokkal elbánnak. Ennyi tetszés kiválthat némi kölcsönösséget.

Elismerést – ha visszafogottat is – és akár némi készpénzt is fialhat.De ezt, jegyzikmeg az elemzők, nehéz bizonyítani. Az oroszoknak évszázados gyakorlatuk van politikai barátaik finanszírozásában. Az Economistot azonban jobban izgatja Orbán Viktor középjobb politikus, aki eljuttatta Magyarországot a Tovariscsi konyec jelszótól a tízmilliárd eurós paksi nagypolitikai (hitel-) ügyletig. Lehet-e nála jobb embere Putyinnak Brüsszelben?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.