galéria megtekintése

Putyin és a nácik

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 25. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A feléledő náci veszélyre figyelmeztetett egy friss interjújában Vlagyimir Putyin. Ezek szerint az elnök tudja, hogy Európában a nácizmus jelen van, ám eközben nemhogy fellépne ellene, hanem még pénzeli is. Közben pedig a magyar nyelvet használó szélsőjobboldali, rasszista, antiszemita média oroszbarát, Putyin-imádó, egyre másra veszi át az orosz állami propaganda küldeményeit. Ez érvényes a magyar parlamentben ülő szélsőjobboldali párt KGB-közelségére is. Az orosz elnöknek baja inkább csak az ukrajnai szélsőjobboldallal van, amely valóban a Hitler-barát benderista erőket tekinti példaképének, tehát oroszellenes is. Ugyanakkor nem zavarja őt a nyugat-európai vagy a magyarországi neonáci jelenség.

Alekszandr Dugin Vona Gáborral egy tavaly nyári moszkvai konferencián
Alekszandr Dugin Vona Gáborral egy tavaly nyári moszkvai konferencián

Érthető, hiszen Putyin demokráciafelfogása és tekintélyelvű gyakorlata egybeesik az ő politikai eszméikkel. Adalék mindehhez az a zagyvalék is, amelyet Alekszandr Dugin, V. V. Putyin egyik eszmebarátja a minap Budapesten adott volna elő, ha hagyják. Az előadás magyar felirattal látható egy magyar nyelvű szélsőjobboldali oroszbarát portálon. Ennek az eszmerendszernek a része az uralkodó kultusza, a demokrácia (váltógazdaság, politikai verseny) elutasítása, a vallásszabadság tiltása, az emberek magánéletének alárendelése az államnak. Ezt a konzervativizmust csak egy diktátorhajszál választja el az állami fajelmélettől, a cenzúrától, mindentől, ami a despotikus rendszerekben otthonos. A nácik ilyet szeretnének, s ezért szeretik Putyint.

 

Az orosz hatóságok most éppen azon vannak, hogy felszámolják az ország legrégibb társadalmi szervezetét, a Memorialt. A minap írtunk azokról a jogi eljárásokról, amelyek a Memorial megsemmisítését célozzák. E civil csapatnak két fő funkciója van: 1. Őrzi a diktatúra áldozatainak emlékét, a gyilkosságok emlékhelyeit, múzeumot, gyűjteményeket tart fenn a sztálini terrorról; 2. Emberi jogi tevékenységet folytat, fellép a jogfosztás ellen.

Ez éppen elég arra, hogy a szervezet testidegen legyen a putyini orosz világban. A mai despotizmusnak ugyanis a régi diktatúra az eszményképe. Elismerik ugyan, hogy voltak annak idején „túlkapások”, de nem akarják, hogy az önkényuralomról beszéljenek, tanítsanak, emlékeztessenek rá. Ehelyett Putyin az orosz nép hőstetteit, a hitlerizmus elleni harcát helyezi a nemzeti emlékezet középpontjába.

És mivel ezt úgymond Sztálin testesítette meg, ezért ő jó ebben a világképben. A jogvédelem pedig veszélyes, mert végső soron a putyini politikai rendszer mindenekfelettiségét és örökkévalóságát tagadja. Aki akárcsak jogvédő alapon is fellép a hatalomgyakorlás ellen, az a putyini párt, az Egységes Oroszország pozícióját is támadja. És ráadásul ezek a jogvédők külföldi alapítványoktól (például Soros Györgytől) is kapnak támogatást – tehát ügynökök, más szóval kémek. (Ismerjük ezt a logikát.) Putyin a neonáciktól óv, miközben országában a jogvédő civilekkel harcol. Akik mellesleg a diktatúra áldozatainak emlékét őrzik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.