galéria megtekintése

Putyin a zászlón

3 komment


Miklós Gábor

Az orosz elnököt éltették, az USA-t és a NATO-t szidalmazták, s óvták az országot az Európai Uniótól a múlt hét végi belgrádi tüntetésen. Egyes források tízezernél több nacionalista felvonulóról tudnak. Ők egyetértően hallgatták Vojiszlav Seseljt, a szerb nacionalista radikálisok vezéralakját, akit szabadságolt a hágai nemzetközi büntető törvényszék.

Seselj arra emlékeztette híveit, hogy 17 éve kezdődött Szerbia NATO-bombázása a koszovói konfliktusban, s hogy a minap ítélték el Hágában első fokon negyven évre Radovan Karadzsicsot. Ő volt a boszniai szerb államalakulat elnöke, akinek uralma alatt egyebek között megtörtént a srebrenicai vérengzés is. Sok ezer muzulmán bosnyák férfit és fiút mészároltak le ott a szerb csapatok. Karadzsics hosszasan bujkált, majd Belgrád kiadta a bíróságnak. A pszichiáterből lett politikus azt állította, nem képesek rábizonyítani a felelősséget a tömeg­gyilkosságért. A bíróság elnöke szerint viszont épp ő volt abban a helyzetben, hogy megakadályozhatta volna a mészárlást. Seselj azt rikoltozta, hogy az USA a legnagyobb terrorista, mert több bombát dobott szerb földre, mint amennyit a terroristák felrobbantanak. A tömeg ezzel egyetértett – írta a belgrádi B92 portál –, és azt követelte, hogy az EU-csatlakozási tárgyalás helyett válasszák az orosz szövetséget.

Az orosz érdekeltségű hírportálok nagy bőségben számolnak be erről. Putyin a világ nacionalistáinak és erőszakmániásainak bálványa lett. Igaz, Szerbiában több évszázados hagyománya van az oroszokkal való barátságnak. Ez érthető, hiszen a török uralom ellen küzdő ortodox, szláv nép kiben bízhatott másban, mint a Romanovok birodalmában. A belgrádi jelenség azonban legkevésbé sem a „pánszláv” vagy az ortodox civilizációhoz köthető egzoti­kum. Seselj és elvbarátai (valamint más hozzájuk hasonló politikusok a posztjugoszláv, posztkommunista térségben) a kilencvenes években nacionalista illiberális demokráciákat gründoltak. Létezhettek itt a parlamentarizmus, a többpártiság intézményei, de az ellenzék soha nem nyerhetett választást. Milosevicset is sztrájkok, tüntetések, tömegdemonstrá­ciók kergették el végül.

 

A szerb politika hosszú utat tett, amíg Alekszandar Vucsics, Seselj korábbi szárnysegédje, a mai miniszterelnök ráébredt, hogy országának nem Putyin euroázsiai térségében, hanem az EU-ban jobb. Ez a fordulat sokszor fájdalmasan sért nemzeti mítoszokat, történelmi kötődéseket. Egyébként alig van európai ország, ahol ne lennének hasonló mítoszok és sérelmek. Minél több a sérelem, minél kisebb a válságokkal szembeni társadalmi védettség, annál könnyebben érvényesül a nacionalista irracionalizmus.

A szerb radikálisok persze tévednek. Oroszország technológiai, s immár pénzügyi értelemben sem képes jelenlétre a posztszovjet térség határain túl. Ért a globális propagandához, képes katonai erőt bevetni Szíriában, de még egy olyan hétmilliós kis országot sem tudna tartósan támogatni, mint amilyen Szerbia. Putyin és az ő Oroszországa csupán jelképe a helyi demokráciát tagadó nacionalizmusoknak és az Európa-ellenességnek. Üres szimbólum.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.