galéria megtekintése

Pusztuljon a nemzeti?

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 11. számában
jelent meg.

Gera Pál
Népszabadság

Most a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) mint az állam képviselőjének a tulajdonában vannak a Nemzeti Park Igazgatóságok (NPI) területei, de a használati jog még a nemzeti parkoké. Kérdés: meddig? Szakmai körökben mind gyakrabban hallani: nem sokáig.

– Mit tehetünk… ez egy szegény ország. Itt nem azt tudod zsebre tenni, amire vágysz, hanem csak azt, ami jut!
– Mit tehetünk… ez egy szegény ország. Itt nem azt tudod zsebre tenni, amire vágysz, hanem csak azt, ami jut!
Marabu rajza

A mai napig mintegy 40 ezer hektár ilyen területet pályáztattak meg, s még legkevesebb további 50 ezer hektárt akarnak. Az egyetlen szempont: a kormányhoz közel állók kezébe adni ezeket a földeket, kisemmizve, ellehetetlenítve a helyi gazdákat. Ez a vezérlő elv, nem is nagyon titkolják. Olyanok nyertek nem egy esetben fiktív lakcímre bejelentkezve, akiknek fogalmuk sincs arról, mint jelent a földgazdálkodás, az állattartás.

 

Hektáronként akár 70 ezer forintos támogatás a tét. Már az eddigi győztesek is több milliárd forint nyereséghez jutottak.

Azt állítják: hazánkban minden állami földterület bérleti joga az NFA jogosítványa, ami kétségtelen. Szerintük a nemzeti parkok állami földterületéből legkevesebb 50 ezer hektár van még a nemzeti parkok vagyonkezelésében. És ez kerülhet rövidesen az NFA-hoz közvetlen hasznosításra, miután megszűnik a nemzeti parkok vagyonkezelési joga. Vagyis: kiveszik a kezükből az e területek fölötti ellenőrzés jogát, így az évtizedek óta kialakult természetvédelmi korlátozások semmissé válhatnak.

Hogy a nyertes pályázók milyen típusú gazdálkodást folytathatnak, még nem tudni. Gyanítható, hogy látszatra megmaradnak majd az NFA ellenőrzése mellett bizonyos természetvédelmi „tilalomfák”, a gyakorlatban azonban senki sem tekinti azokat magára nézve igazán kötelezőnek. Aki követi a fejleményeket, tudja, hogy szép számmal akad erre példa.

A nemzeti parkok azzal is kilátástalan helyzetbe kerültek, hogy a kormány megszüntette az 1200 hektárnál nagyobb földek területalapú támogatását, amivel szintén (nem titkolva) a nemzeti parkok ellehetetlenítése volt a cél. Ez olyan érvágás a nemzeti parkoknak, amit aligha bírnak ki. Kényszerhelyzetükben kénytelen-kelletlen bérbe adnak területeket.

A nemzeti parkok vegzálása már 2010-ben elkezdődött: több igazgatót, szakembereket rúgtak ki egyik napról a másikra. A többieket választásra kényszerítették: vagy csendben elvégzik a rájuk testált, számukra szakmailag teljesen elfogadhatatlan feladatokat, vagy ha képtelenek erre, akkor mehetnek Isten hírével. Nincs rájuk szükség.

A szintén csak vagyonosodásra törekvő vadászlobbi is „bejelentkezett”, hogy a vadászati és a természetvédelmi törvényt „egységesítsék”, ennek során a természetvédelmi hatóság ellenőrzési jogosítványai és szakmai elvárásai teljesen szétporladhatnak. Jövő év őszén kerülhet a parlament elé ez a törvényjavaslat, és aki nem teljesen naiv, már most tudhatja, hogy a kötelességtudó kétharmad rá is bólint majd, minden szakmai érv, józan megfontolás ellenére, semmilyen felelősséget nem érezve hazájuk pótolhatatlan, de könnyen tönkretehető természeti értékeiért.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.