galéria megtekintése

Pusztító lendület

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 27. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Előreállították a tudósok azt a szimbolikus órát, amely a világ végéig hátralévő időt mutatja. Szerintük csak három jelképes perc van hátra a pusztulásig, annyi, mint amennyi 1949-ben, a hidegháború kezdetekor és annak végén, 1984-ben volt. A döntésben bizonyosan komoly szerepet játszott az ukrán válság is, amely most újra pusztító lendületbe jött.

Egy héten belül három – összesen több mint ötven civil életét követelő – rakéta- és aknatámadás jelzi, hogy a helyzet tragikus fordulatot vett, ám ez nem béketárgyalásokra, hanem a katonai akciók fokozására ösztökéli a szemben állókat. A donyecki repülőtér elfoglalása után a lázadók elérkezettnek látják az időt az előrenyomulásra, a kijevi kormány pedig odahaza mozgósítást rendelt el, míg külföldön a nemzetközi közösség újabb beavatkozását szeretné elérni. Úgy tűnik, ebben a háborúskodásban egyik fél sem békét akar, hanem mindenáron győzelmet, amit viszont egyikük sem tud megszerezni. Részben végletekig fanatizált, részben demoralizált erők küzdenek egymással, egységeik vagy engedelmeskednek a központi parancsoknak, vagy nem, rosszul kiképzett katonák használnak korszerű fegyvereket – ki tudja, hogyan.

A háborús logika azt diktálja, hogy Volnovahánál, a kormányerők egyik ellenőrző pontjánál a lázadók találhattak el egy utasokkal teli autóbuszt, és valószínűleg ők lőtték a Kijev ellenőrzése alatt álló Mariupolt is; a felkelők egyik központjában, Donyeckben viszont nagy valószínűséggel a hadsereg aknája csapódhatott be egy trolibuszmegállóba. De azt sem lehet kizárni, hogy néhány tévesen megadott koordináta miatt esetleg „baráti tűz” zúdult egy-egy célpontra. Műholdfelvételek, minden kétséget kizáró bizonyítékok pedig – legalábbis a nyilvánosság számára – nincsenek, csak szavak mindkét oldalon, és mindenki annak hisz, akinek hinni akar.

 

Azzal viszont nem lehet vitázni, hogy Oroszország – bár váltig tagadja – közvetlen részese a konfliktusnak. Merthogy orosz állampolgárok is részt vesznek az összecsapásokban, és még ha – miként Moszkvában állítják – tényleg csak önkéntesekről is lenne szó, a hatalomnak illene legalább megpróbálnia megfékezni a harcba indulókat. És a lényeg szempontjából az is majdnem mindegy, hogy orosz kormánykörökből koordinálják, vagy „jótékony” milliárdosok finanszírozzák-e a lázadók felfegyverezését, hiszen a harceszközök forgalmát az államnak kell felügyelnie.

Újra felvetődött tehát a Moszkva elleni szankciók szigorításának lehetősége. Az olajár csökkenésével kísért első büntetőintézkedések ugyanis működni látszanak, az orosz gazdaság nehezen viseli a következményeiket. Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége azonban otthon töretlen, és nehéz kiszámítani, milyen reakciót váltana ki a korlátozások újabb köre. Andrej Kosztyin, az állami VTB bank elnöke például azt mondta, hogy ha – miként az most is szóba került – Oroszországot kizárnák a nemzetközi bankközi átutalási rendszerből, a SWIFT-ből, az háborút jelentene.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.