galéria megtekintése

Pussyk a Szigeten

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 12. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

Holland szótárt mindenképpen vigyél – modoroskodik a haverom, amikor megtudja, hogy az idén sem marad ki teljesen a Sziget a nyaramból. A poénkodás értékéből levon némileg, hogy minden évben rengeteg a holland a Hajógyárin. Amikor a francia volt rengeteg (most se kevés állítólag), akkor meg a francia szótárt ajánlgatták. Van ezekben a vicceskedésekben valami irigységféle, és hát tényleg: milyen jó lenne, ha egy (esetleg A) holland vagy francia fesztivált legalább úgy elárasztanának a magyarok, mint ahogy ők árasztják el ilyenkor Budapestet.

Hanem az van, hogy az idén is tényleg van legalább egy esemény a Szigeten, ami egyrészt rendesen érdekel, másrészt arra enged következtetni, hogy az üzleti érdekeken túl is van gondolkodás a szervező kft. agytrösztjében. És nem csak azon, hogy milyen fákat kéne-lehetne kivágni Óbudán. És nem csak azon, hogy az éjszakánként magukat visítósra vedelő külföldiek & hazaiak napközben méltó kultúrprogramokon tátsák a szájukat, meggyorsítva így a kiszáradást, igényt támasztva tehát a következő éjszakán aktuális alkoholra. A szokásos (esetleg éppen hogy rendhagyó) színházi, közéleti és civil programok mellett ugyanis most egy másféle ékkő is akad a fesztiválon, ezt pedig nyugodtan nevezhetjük egyértelmű statementnek is.

Pénteken kinn lesz a Szigeten a Pussy Riot két tagja, Nagyezsda Tolokonnyiková és Marija Aljohina is. A punk-aktivista formáció szeptemberben még csak négyéves lesz, de tagjainak máris annyi keservben és nyöszörben volt része a fényességes újorosz hatalom jóvoltából, amennyi egy közepesen boldog ország teljes punkszcénájának összesen se juthatna. Putyin 2011-es újraválasztásának estején alapították a lányok a csapatot, az azóta történteket pedig a „koncepciós per–börtön–munkatábor” varázslatos háromszögének említésével tudnánk összefoglalni. A csoport célja, hogy nevetségessé tegye Putyint az egész világ előtt, és tudható, hogy mi az, amit egy zsarnok a legkevésbé bír elviselni: ha metsző gúny tárgyává teszik. Ezek a csajok pontosan tudták ezt, és azt se felejtették el egy pillanatra sem, hol élnek, mégis volt bátorság a bajuszhúzogatáshoz. Én, mondjuk, ezt nevezem szabadságnak.

 

Most pedig „puncilázadás” lesz a Szigeten, mert Nádja és Mása beugrik kicsit Budapestre a Glastonburyről jövet. Ők maguk jelentkeztek, hogy jönnének: ha már a „Szabadság Szigete” marketingszempontból is jól hangzó jelzős szerkezet valahogy ráragadt a fesztiválra. A szervezők meg örültek. És hogy miért jönnek? Egyrészt azért, hogy beszélgessenek kicsit mindazokkal, akiket érdekel az aktivizmus, másrészt pedig, hogy adományt gyűjtsenek az általuk támogatott civil szervezetnek. Egyáltalán nem párás a tekintetem, hálát sem rebegek Gerendai Károlynak, hogy mikrofonhoz engedi a Pussy Riots tagjait, de azért mégis az van, hogy pénteken pár órára megint kicsit jobb helynek tűnik majd ez az ország, mint általában. És ehhez még csak holland szótár sem kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.