galéria megtekintése

Puha illatú nők

2 komment


Doros Judit

Öregapja régi válltáskájába pakolt, ez maradt rá egyedüli örökségként. Nem panaszkodott, nem követelt magának többet, hagyta, hogy nővérei elvigyék a bútorokat, szépen faragott ládákat, alig használt főzőedényeket, sőt a befőtteket is, amit még utolsó napjaiban is elégedett mosollyal evett az öreg, pedig a gyomrát akkorra már szétmarta a rák. Ruhát se kért, az öltönyt hova is vette volna fel, gereblyézni, vízelvezető árkot ásni jó volt kinőtt mackó, megnyúlt, foltos póló is.

A munkásnadrágot azért kereste most elő, mert rendes munkája lett. A főnöktől kapott három cégjelzéses pólót, de nadrágot már magának kellett szereznie. Vennie nem volt miből, a helyi favágótól kérte kölcsön a terepszínű, kopott pantallót, amit a derekánál egy színes, mikulásos nyakkendővel húzott össze. Szeretetcsomagból került hozzá, s ha megnyomta az egyik rénszarvasagancs mögé bújtatott gombelemes kapcsolót, a nyakkendő harsány „jingle bells"-be kezdett a szomszédban lakó gyerekek nem kis örömére.

A régi válltáska jó mély volt, az öreg még ebben hordta haza a hasábfákat a fatelepről. Három-négy darab is elfért benne, ezeket dobták esténként a cserépkályhára. Nagy karéj kenyereket vágott, zsírral kente meg az egyik felüket, s az illúzió kedvéért pirospaprikát is szórt rájuk, mielőtt összeillesztette volna őket. Mentateát főzött, azt tette termoszba, jó sok cukorral, hogy energiát adjon késő délutánig.

 

A biztonság kedvéért kölcsönkért ötezer forintot az egyik nővérétől, azzal az ígérettel, hogy a hét végén visszaadja, hisz akkor fizet a főnök. Az asszony arcán látta, hitte is ezt, meg nem is.

Ötre húzta az órát, biztos, ami biztos. Így eléri a buszt, ami beviszi a városba, onnan meg a főnökkel megy tovább mikrobusszal, száz kilométerrel odébb, egy alföldi városba, ott van mostanság több munka, nem az északi hegyek között.

Puha illatú nőkkel álmodott, s arra ébredt hirtelen, hogy harangoznak. Mint akit kígyó mart meg, úgy ugrott ki az ágyból. A harangszó a reggeli misét jelezte, neki pedig azt, hogy menthetetlenül elkésett.

Először arra gondolt, hagyja a fenébe az egészet. Majd kitalál valamit, hivatkozik gyomorrontásra, lázra, fejfájásra. Úgyis túl szép volt ez az egész, a munka, az egyenpóló, a rendes fizetés.

De aztán sietősen felöltözött, a munkásnadrágot jól átszíjazta a mikulásos nyakkendővel, behajított a zsíros kenyerek mellé még két almát, és elfutott a falu széléig, ahol a favágó lakott. Adott neki ötszáz forintot, s megkérte, vigye be őt platós kocsival gyorsan a városba, ahonnét az alföldi buszok indulnak. Mintha a sors is ellene esküdött volna, aznap délelőtt nem indult közvetlen járat. Nem volt más választása, egy Budapestre tartó buszra szállt, s azt remélte, onnan vonattal majdcsak elvergődik. Mikor átsuhantak a Hungária körúton, eszébe jutott, hogy utoljára gyerekként volt Pesten az anyjával, még az Úttörő Áruházban, ahol cipőt vettek neki.

A pályaudvarról SMS-t küldött, hogy mikor érkezik meg a vonat, s bízott benne, valaki kimegy érte, máskülönben jöhet vissza dolgavégezetlenül.

Délre érkezett meg. A főnök ment elé, mikrobusszal.

– Az ördögnek tartoztál ezzel az úttal. Kifizettél egy csomó pénzt, és csak a fele béredet kapod meg erre a napra – mondta mogorván. – Tudom, főnök – válaszolta széles mosollyal. – Lényeg, hogy a becsület megmaradt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.