galéria megtekintése

Proteszt és remény

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 31. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

Két szempontból is európai unikumként értékelhető az elmúlt hét végi szlovákiai elnökválasztás. Elsősorban azért, mert földrészünkön kivételes, amire Robert Fico határozta el magát. Három éve megszakítás nélkül toronymagasan vezette a politikusok népszerűségi listáját, pártja, a Smer–SD akkora fölénnyel nyerte a 2012-ben lezajlott előrehozott választásokat, hogy az önmagát szocdemnek kikiáltó párt egyedül alakíthatott kormányt.

A kormányfő úgy gondolhatta, hogy népszerűségének csúcsára jutott, ezért még kellő időben, igaz, miniszterelnöki ciklusa felénél, felfelé buktatja magát. Az is lehet, hogy valójában menekülni kívánt a súlyosbodó szlovákiai társadalmi, főleg szociális gondok elől, hogy a közvélemény vele kapcsolatban csak a szépre emlékezzék. Bárhogy volt is, elszámolta magát. Olyan ember verte meg, de nagyon, akit két esztendeje a családtagjain kívül csak a poprádi szomszédai, valamint az üzlettársai ismertek.

Vereségéhez spin doktorainak szakmai öngóljai is kellettek. Robert Fico ugyanis az első két tévévitában rágalmak tömkelegével igyekezett megsemmisíteni ellenfelét: azzal vádolta, hogy a szcientológiai szekta tagja, többmilliós vagyonának egy részét pedig nem tisztességes úton szerezte. Konkrét bizonyítékokkal azonban nem tudott előrukkolni, s ez bumeránghatást váltott ki. Kiska rezzenéstelen arccal tűrte az övön aluli ütéseket, miközben a riposztjai célba találtak, mert olyan korrupciós ügyeket vágott ellenfele fejéhez, amelyekért egyértelműen a Fico-kabinet a felelős, s amelyek százezrek felháborodását váltották ki.

 

A szókimondását díjazták a nézők. Akiknek a nagy részét a miniszterelnök azzal a taktikával sem tudta meggyőzni, hogy sűrűn emlegette kihívója közéleti tapasztalatlanságát. Legalább nem sáros az eddigi botrányokban, ráadásul nem a pártok, hanem a tisztességes polgárok érdekeit kívánja szolgálni – válaszoltak sok ezren, főleg a közösségi médiában. Andrej Kiska fogadkozásai a vájt fülű politológusok számára sima közhelyeknek számítanak, mégis mozgósító erejük volt. Ezt jelzi, hogy voksaikkal több mint egymillióan tiltakoztak a jelenlegi állapotok miatt. Egyszersmind a legtöbb szlovákiai magyarral együtt reménykedtek is, hogy az új szlovák államfő valóra váltja ígéreteit.

Vasárnapra már elpárolgott a győztesek szombat éjjeli eufóriája. Egyre többen kérdezgetik, vajon milyen államfője lesz Szlovákiának. Miként folytatja – egyáltalán folytatja-e – politikai pályafutását a legyőzhetetlenség nimbuszától megfosztott kormányfő? És milyen lesz a különböző értékrendet képviselő pozsonyi közjogi méltóságok kapcsolata? Ezekre a kérdésekre ma még senki sem tudja a választ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.