galéria megtekintése

Próféta a kertben

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 23. számában
jelent meg.

2 komment


Lakner Zoltán
Népszabadság

A kánikula jobban teljesít. Remegett a levegő a hőségtől, pedig csak fél tíz volt. Az agyam is megolvad, gondolta Z., de nem baj, így fixen összeolvad majd az ellenzék összes áramlata is.

A kertben a füvet már az előző napi bográcsozáskor letaposták, meg azért látszik, hogy a házigazdák nem szedték meg magukat az évek során. Az átlagos balatoni víkendház meg a tágas, de minden csicsát nélkülöző telek aligha rejtett be nem vallott teraszokat vagy a semmiből váratlanul kinövő szobákat.

A meghívottak között a rendszerváltás nagy öregjei nem a legoptimálisabb arányban keveredtek a náluk jóval kisebb öregekkel, nem szólva az évtizedek óta levakarhatatlan macherbajnokokról. Tempósan érkeztek a kertbe gyakorló politikusok is. Méregették egymást, ki kitől kért már valamit. Sokan a sok évtizedes ismeretség jó hangulatában beszélgettek, az otthonlét érzetét árasztva. A kert végéből a kondérok is árasztottak valamit: hagymaszagot. A rögtön beinduló émelygés jó ok volt a napkezdő Unicumra. Különben is, valahogy fel kellett venni a szociabilitás fonalát. Z. már jó ideje csevegett három exminiszterrel anélkül, hogy ki tudta volna verni a fejében zakatoló kérdést, „Mit keresek itt?”, amikor először tűnt fel Marci, hogy közölje: – Az edericsi Halszálkában a legjobb a nyurgaponty.

 

A prófétákat sajnos mindig utólag ismerjük fel.

Láthatóan nem mindenki futtatta le a többváltozós elemzést, ami a hétvégi, kerti, délelőtti, kánikulai, közéleti rendezvényhez passzoló öltözködési kódot kidobhatta volna. A helyzetet bonyolította az is, hogy a kínai cipőkre, szalmakalapokra, necctrikókra, zokni-szandál kombókra vadászó riporterek maguk is megadták a módját, s legalább ugyanolyan hülyén néztek ki a százforintos hipszterboltok választékát magukra öltve, mint akikről éppen online tudósítást adtak. Egyébként is nehéz volt röhögés nélkül megállni, hogy a Noel Gallagher-imágók szigorú arccal cikáztak, alkalmat keresve a múlt eltörlésére.

A lassan beinduló előadások első tanulsága az volt, hogy míg a kertben árnyék nincs, addig a rendezvénysátorban levegő. A humoros bevezetőben pedig humor. „Orbán és Matolcsy keresztezéséből lett a lopótök.” És ezen nevettek. A beszédek a jövő lehetőségeiről szóltak, bár volt, aki a szarmatáktól indulva fordult rá a kiútra. Igaz, papír nélkül, nyomdakészen fogalmazva. Z. a sátor bejáratánál állt egy fa közelében és a napallergiájára gondolt. Mellette a királycsináló pénzember éppen cseresznyét majszolt az ominózus fáról, amikor Marci másodszor lépett oda Z.-hez:

– Csak annyit mondok, hogy edericsi Halszálka.

– Nem lehet, Marcikám – válaszolta Z. –, én vagyok a tizenhatodik felszólaló.

Addig azonban még sok verejték leúszott a hátán. Jött ugyanis a nagy békítés. Ami eleve nem ment könnyen, hiszen a hivatalosan jelen sem lévő pártok frusztrált csapatai a kert különböző részeiben álldogáltak. Attól, hogy közös helyrajzi számon tartózkodunk, még nem kell beszélgetnünk. Az összefogás varázsigéje azonban ismét kimondatott. A mágia hatása alatt álló jelöltek felmentek a színpadra. Gyújtó hangú szónoklataik hatása az amúgy is magas hőmérséklet miatt sajnos nem volt lemérhető. Mikor a házigazda terepkerékpárokkal ajándékozta meg őket, hogy közlekedhessenek a politika nehéz terepén, Z. arra gondolt, a jelöltek most talán azt fontolgatják, azonnal áthajtsanak-e a másik lábán a praktikus ajándékkal, vagy várjanak még ezzel.

A merengést Marci szakította meg: – Odatelefonáljak Edericsre? – kérdezte.

– Inkább kapcsold ki az időgépet – felelte kissé tikkadtan Z. – Vagy toljuk el a biciklit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.