galéria megtekintése

Precedens

1 komment

A szerk.

Ami 2009-ben Koppenhágában nem jött össze, az most Párizsban sikerült: elkészült egy klímaegyezmény, amely még a fűzöld kritikusok szerint is esélyt ad rá, hogy a Föld a jö­vőben is alkalmas hely legyen az emberi élet fennmaradására.

Hogy a hat évvel ezelőtti kudarcot, illetve a mostani eredményt mennyiben határozta meg a helyek szelleme, azt talán majd a politikatörténészek kiderítik – mi elégedjünk meg annak feljegyzésével, hogy a dánok (és általában a skandinávok) igen felkészültek olyan megállapo­dások tető alá hozásában, amelyeknél a felek valóban meg akarnak állapodni, a franciák (mint általában az egykori gyarmattartó nagyhatalmak) viszont az összebékíthetetlennek látszó érdekek kiegyensúlyozásában szereztek – vélhetően a korábbi kudarcaikból is tanulva – nagyobb jártasságot.

Ahogyan ezt a klímacsúcsot megszervezték, az minden bizonnyal egyetemi tananyag lesz, segítségükre sietett a szerencse és a csillagok kedvező együttállása is, ráadásul a párizsi télben – különösen az ideiben – sokkal könnyebb felfedezni a felmelegedés nyomait, mint a koppenhágaiban.

 

Valahogyan még azt is el tudták érni, a világtörténelem kezdete óta talán először, hogy az erősebb kutya elvét félretéve mindenki a tényleges felelőssége és lehetőségei szerint részesült a terhekből: senkinek sem kellett a vereség érzésével hazautaznia.

Ha ezt a munkamódszert egyszeri kivételből a nemzetközi együttműködés alapszabályává lehetne változtatni, igazán nagy lépést tennénk a világ megmentése felé: alighanem nagyobbat magánál a klímamegállapodásnál is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.