galéria megtekintése

Prater Turm

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 21. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Ülsz a körhintán, jól be vagy kötve, a személyzet kétszer is ellenőrizte a biztonsági övet, de azért mégis: a lábad alatt semmi, és már nem visszakozhatsz. A Prater Turm egy lifttel ellátott szerkezet, amely az utasokat 117 méter magasba röpíti, közben hatvan kilométeres sebességgel forog. Lassan a magasba emelkedsz, úgy tízméternyire, akkor aztán meglódul veled a hinta, röpít körbe és körbe, ezalatt a szerkezet emeli az üléseket, fölötted a zászlókba belekap a szél.

A Prater fölött
A Prater fölött
Lisi Niesner / Reuters

Egyre nagyobb a magasság és a sebesség, kiszáll a vér a fejedből, lábadból, próbálsz sikítani, mint a többiek, ám nem jön ki hang a torkodon, de tán jobb is; ha elkiáltanád magad, beleszaladnál a saját hangodba. Úgy száz méteren veszed a bátorságot, és lenézel, odalent megannyi apró, fekete bogár, a feleséged és a fiad keresed, ők persze nem mertek felülni, nyakukat nyújtva idegesen toporognak, csak ne legyen baj. De baj nem lehet, sőt kifejezetten erőre kapsz, azt se bánnád, ha a lánc elszakadna, s a lendület a végtelenbe röpítene.

Alattad Bécs, az egész város, sejted Magyarországot is, de direkt nem nézel arra, a szomszédban viszont tisztán látod a stadiont, ahol este Rolling Stones-koncert lesz, persze jegyet nem kaptál rá, illetve kaphattál volna, de háromszáz euró lett volna a családnak. Mick Jaggerre egyébként is haragszol, miért most, miért nem tizennyolc éves korodban jött a közeledbe; most már mire mész vele, mint ahogyan gyűlölöd a Grabent is, a Mariahilfert, apád egész életében arra várt, hogy egyszer végigsétáljon a fiával Bécs utcáin, ami sohase jöhetett össze; nehéz az ilyenbe belenyugodni.

 

Az már Hegyeshalomnál úgy volt, hogy mikor megláttam a bécsi gyors ablakán át a Banánérlelő szürke épületét, mint az osztrák határ előtti utolsó magyar objektumot, feneketlen jókedvem kerekedett. Nem is jókedv, inkább valami dac, egy utolsó nekirugaszkodás, bizonyításvágy, hogy most majd megmutatom, még sincs minden veszve, hogy nem tud hazám annyi mocskot produkálni, hogy azon ne lehessen felülemelkedni. Meg kell próbálni, ha már más nem próbálja meg, feltörekvő, ifjú nemzedékek.

Bolond vagy, mondta a feleségem, mikor felültem a hullámvasútra, nyomban utána a kanyargóra, az átfordulós, mélybe zuhanós szerkezetekre, könnyed voltam és magabiztos, fölényes biztonsággal lőttem a céltáblát, löktem a kecskét; nem, nem a fiatalságomat kerestem, épp ellenkezőleg: a jövőmet akartam bebiztosítani. Előre megtöltöttem a hátralevő éveimet életerővel, önbizalommal, felhőtlen jókedvvel, szabadságérzettel, amire otthon már nem lesz lehetőségem, mert most már biztos, hogy otthon úgy marad minden, ahogyan van; 117 méter magasból ezt tisztán és pontosan látni.

Amikor a körhinta eléri a torony tetejét, süllyedni kezd, két perc se telik el, és földet is ér, akárha fönt se lettél volna. A menetnek vége, haza kell menni, s tudod előre, hogy másnap este otthon már a fiad meséli a lányaidnak, dehogyis volt mersze az apjuknak felszállni körhintára, hullámvasútra, átpördülős micsodára, egyedül a tükörlabirintushoz volt bátorsága, de onnét is a személyzet hozta ki másfél óra múltán, ám ekkor már az unokáid is kinevetnek.

Addig viszont még van egy hazaút, vonatból való kibámulás, tépelődés, önmarcangolás, hogy utoljára ebben a büdös életben tán mégiscsak meg kellett volna próbálni azt a körhintát a 117 méter magasban, vagy legalább az elvarázsolt kastélyban a hordón túljutni; ám már itt is van Hegyeshalom, Magyarország; egy férfi áll a Banánérlelő oldalában, lassan, szomorúan vizel.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.