galéria megtekintése

Pótkulcsok nélkül

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 15. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Első kormányra kerülésekor Orbán Viktor csapata azzal a terminológiával élt, hogy „több, mint kormányváltás, de kevesebb, mint rendszerváltás”. Ennek jegyében hirdettek harcot az „alvadt” Kádár-kori struktúrák ellen és ajánlották a telefonkönyvek lecserélését. 2010-ben jóval tovább ment a kétharmaddal nyerő Fidesz – leszámolást az elmúlt húsz évvel, egy más politikai-gazdasági és közjogi alapokon működő országot hirdetett. Nem maradt adós.

Balog is kerényisedik
Balog is kerényisedik
Reviczky Zsolt

Most, hogy Orbán meg tudta ismételni a kétharmadot, úgy tűnik, hogy ha részlegesen is, de folytatódik a rendszerváltás. Nem a botrányoktól vagy éppen a szürkeségtől terhes területeken fogott komoly átépítésbe (Földművelésügyi, Honvédelmi Minisztérium, Lázár János és vidéke), hanem a Külügyminisztériumban, a fejlesztési tárcánál és az emberi erőforrások tekintetében. A kormányfő szakmai elégedetlenségén túlmenően – úgy vélem – mindhárom terület politikai váltás színhelye is lesz.

 

A Külügyminisztérium olyan személyi változásokat élt át a választások óta, mintha kormányváltás lett volna. A lojalitásnál is messzebb menő hűségről tesz tanúbizonyságot Németh Zsolt, ahogy ezt a parlament külügyi bizottsága élén szó nélkül végig asszisztálja. Igaz, évek óta látni, hogy a tárca a külpolitika alakításának mellékszereplője lesz, volt ideje ehhez hozzáedződnie. Az atlanti szemlélet látványos kudarcát (a magyar kormányfőt nem tekintik partnernek Washingtonban), a terebélyesedő uniós konfliktusokat, a nemzetközi sajtó egyre élesebb kritikáit Orbán hangos ajtóbecsapásként értékeli.

Bár az ütközéseket megpróbálja kordában tartani, harcosabb, a miniszterelnöki hangot nem tompító, avagy zavartan magyarázó, hanem inkább azt visszhangzó külügyet szeretne maga mögött tudni. Igaz, hogy Szijjártó Péter az elmúlt négy évben majdnem kétmilliárdért utazott, s csak meleg kézfogásokból gyűjtött eleget, megvalósuló projektből nemigen, ráadásul a Kelet tele van új feszültséggócokkal – az Orbán-kormány továbbra is ott fog keresni igaz barátokat.

A pénz esély, az esély lehetőség, a lehetőség pedig eszköz a jutalmazásra és a büntetésre. A fejlesztési tárca „átprogramozása” ennek jegyében történik. A miniszterelnök az eddiginél is kizárólagosabb igényt tart a kulcsra, nem akar többé itt is, ott is pótkulcsokat látni. A gazdasági erőcsoportoknak tudomásul kell venniük, hogy ki az úr a háznál, hiszen Orbánnak nem pusztán egyben kell tartania egy klientúrát, hanem a többiek számára is fel kell villantania az esélyt, hogy a kör bővülhet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában a tárcavezető alatt szinte teljesen kicserélődött a gárda. Ám itt sem pusztán az önkormányzatoktól kapkodva átvett egészségügyi, oktatási intézmények „gatyába rázása” adhat alapot a komolyabb váltásra, hanem az a szemléletbeli birtokbavétel is, amely 2014-ig csak átabotában sikerült. Várhatóan mindenütt sebesebb fokozatba kapcsol a központosítás, az autonómiák felszámolása, s a források szétosztásának fegyelmező erejét még inkább megtapasztalják a renitensek. Téved, aki azt hiszi, hogy Fekete Györgyöt vagy éppen Kerényi Imrét a kultúrában pusztán madárijesztőnek használja a kormányfő – jól látni, ahogy az utóbbi időben Balog Zoltán is „elkerényisedik”.

A rendszerváltás tehát októbertől, az önkormányzati választás után minden bizonnyal újabb szakaszába lép.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.