galéria megtekintése

Görög geopolitika

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 18. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Sovány vigasz, de nem árt, ha tudjuk: nem Orbán Viktor az egyetlen uniós vezető, aki szeret Oroszországhoz dörgölőzni. Miközben az Európai Unió a görög gazdasági káosszal és adóssághegyekkel küzd, az új athéni kormány egyik minisztere azt találja mondani, hogy ha az EU sokat akadékoskodik, Görögország kénytelen lesz máshonnan pénzt szerezni, például Oroszországtól vagy Kínától. Keleti nyitás, athéni módra.

Vagyis dehogy nyitás, ott lebeg az orosz árnyék a görögök felett jó ideje. Elég ránézni a térképre: Pallasz Athéné országa Európa délkeleti fertályán fekszik, ahol Törökországgal együtt „őrzi” a volt Szovjetunió déli felét. Ennek a kivételes geopolitikai helyzetnek köszönheti Görögország minden örömét és bánatát.

Kezdjük az örömökkel. Akkor fogadták be Görögországot az Európai Közösségbe, amikor éppen leszámolt a katonai juntával, a demokratizálódás útjára lépett, és közben a világban javában dúlt a hidegháború. Nehogy már a Szovjetunió a keblére ölelje: 1981-ben gyorsan belökték az EK (a mai EU) kapuján. S aztán hihetetlen mennyiségű pénzt öntöttek oda – mindegy, hogy felesleges dolgokra pazarolták, mindegy, hogy korrupt kormányok nyelték le jó részét –, szaladt a szekér, volt miből, csak legyen népszerű Európa. Diszkréten elfordították a fejüket a nyugat-európai politikusok, amikor Athénban a számokat hamisították, sőt még az euróövezetbe is felvették a görögöket.

 

Később a szekér már nem szaladt olyan jól, a görög gazdaság kártyavára összeomlani készült – ekkor zúdította az EU az elképesztően nagy, 240 milliárd eurós mentőcsomagot a szegény déli rokonokra. Nehogy már az európai integráció legnemesebb építményéről, az eurózónáról kiderüljön, hogy nem áll biztos lábakon. Most pedig lehet arról alkudozni, hogyan (sehogy) és mikor (soha) fizeti vissza Görögország a teljes összeget.

Még szép, hogy e kínos helyzetben az új athéni koalíció (a radikális baloldali Sziriza karöltve egy jobboldali nacionalista párttal) kijátssza az orosz kártyát. Alekszisz Ciprasz, a fiatalos kormányfő már a választás másnapján randevúzott az orosz nagykövettel. Nikosz Kociasz külügyminiszter – miközben az uniós pénzügyminiszterek azon tanakodtak, hogyan vegyék rá Athént a reformok folytatására – Moszkvába utazott, ahová hamarosan Ciprasz is ellátogat.

S hogy az orosz barátsággal való fenyegetőzés valójában zsarolás, amellyel Görögország az alkupozícióját próbálja izmosítani az adósság-visszafizetésről folyó tárgyalásokon? Könnyen meglehet. Ezzel csak az a gond, hogy az európai közvélemény nem kedveli a geopolitikai társasjátékokat, és vajmi kevéssé vevő a „görögök kontra oroszok” érvelésre. A geopolitikai bábukat tologató miniszterelnököket a választók földhözragadt dolgokkal szembesítik. A görögöknek illene visszafizetniük a töménytelen hitelt, amelyet fenntartás nélkül elfogadtak, nehogy már kivételezzünk velük – már megint, és biztosan nem utoljára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.