galéria megtekintése

Porból, porrá

1 komment


Hargitai Miklós

„Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk.” „Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.”

A selypi azbesztügyben látszólag ez a két alkotmányos tétel ütközik össze egymással, és – bár az első csak az előszóban, az úgynevezett nemzeti hitvallásban szerepel – szemmel ­láthatóan az állam önfelmentésének céljával az alaptörvénybe írt időalagút érvényessége erősebb. (Legalábbis olyankor, amikor a kormánynak ez a kényelmesebb – mert ha például a paksi atomerőmű-bővítést kell eldugni a magyar közvélemény meg az EU engedélyező hatóságai elől, arra tökéletesen megfelel az önrendelkezés-mentes időszakban „a Magyar Népköztársaság Forradalmi Munkás-Paraszt Kormánya és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége közötti, a Magyar Népköztársaság területén létesítendő atomerőmű építése során folytatandó együttmű­ködésről szóló, 1966. december 28-án kelt Egyezmény” meghosszabbítása.)

Most a hatalomgyakorlók úri kedve éppen úgy diktálja, hogy a bíróság előtt az alkotmányos erővel nem létezőnek minősített korszak hagyatékának tekintsék az 1971 és 2014 között működő Heves megyei azbesztüzemet, amely körül az országos átlag harmincszorosa a mellhártyadaganatokkal (és így az azbeszttel) összefüggő halálozási arány. Amikor az állam a polgárai­val pereskedik, abban mindig van valamilyen nehezen elfogadható elem. Az adónkból élő államszervezet a mi pénzünkön ügyvédeket fogad ellenünk, hogy az adófizető polgár személyes érdekeivel szemben valamilyen elvont közérdeket érvényesítsen. De annak a helyzetnek a morbiditását tényleg nehéz lenne fokozni, ahol az állam hibájából halálos bajba került polgárok a felperesek, akik sorra meghalnak, miközben az állami alperesek az időt húzzák.

 

Tekintsünk el most az 1990 előtti időtől, és a selypi azbesztgyár áldozatainak esetét vizsgálva koncentráljunk kizárólag arra a 14 esztendőre, amire már a köztársasági jogrend vonatkozik, meg a 2004-től eltelt újabb 12 évre, amiből hatban a jelenlegi kabinet kormányzott. Ezalatt részben egy magáncég termelte a profitot Selypen a környezet és az emberi egészség rovására, részben az állami hatóságok tologatták az aktákat – a saját eljárásrendjüket is rendszeresen megsértve – mindaddig, amíg már tényleg nehéz lenne tőkeerős felelőst találni.

A fentiek miatt indított per látszólag a nyolc felperes és a hozzátartozóik kárainak enyhítéséért folyik (a tétet és az időkereteket leginkább az jelzi, hogy a nyolcak közül négyen már nem élnek), de a 450 millió forintnyi kártérítési igénynél alighanem többet nyom a latban, hogy kiderül-e végre: az egészséges élethez való alkotmányos alapjog biztosítása elsősorban állami feladat, és akiknek a vonatkozó ­jogait megsértik, azokat más megoldás híján az állam tartozik kárpótolni.

Ha ebben az ügyben végre igazságos ítélet születne, annak önmagán messze túlmutató következményei lehetnének: az eredendően felelőtlen magyar államban végre tudatosíthatná, hogy érdekelt a saját polgárai egészségének megőrzésében, akkor is, ha ezért rövid távú nemzetgazdasági szempontokat vagy pártközeli üzletembereket kell hátrébb szorítania.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.