galéria megtekintése

Polt Péternek igaza van

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 04. számában
jelent meg.

Szikinger István
Népszabadság

Legfőbb ügyészünk az Országgyűlés 2015. március 30-i ülésnapján kijelentette: aki potenciális gyanúsított, az nem hallgatható ki tanúként, ez mindenfajta emberi jognak ellentmond. Ezt Bárándy Gergely képviselő úrnak jogászként nagyon jól kell tudnia. Polt Péter kijelentését Ibolya Tibor főügyész is megerősítette. Így kétséget kizáróan megállapítható: a bűnüldözés hivatalos álláspontjáról van szó, hiszen Magyarországon az ügyész vagy végezteti a nyomozást, vagy pedig maga folytatja le.

– Sikerült összehoznunk egy príma rabszíjas elvezetést, főnök! A portás régi szoci szavazó, és kiderítettük, hogy nincs csöngő a biciklijén, amivel bejár melózni!
– Sikerült összehoznunk egy príma rabszíjas elvezetést, főnök! A portás régi szoci szavazó, és kiderítettük, hogy nincs csöngő a biciklijén, amivel bejár melózni!

Örvendetes ez az emberi jogok érvényesülése melletti határozott kiállás. Aligha kell bizonygatni: a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személynek jogában áll hallgatni. Biszku Béla kivételével tagadhatja is a dolog megtörténtét (Biszku Béla bűncselekményt követne el, ha cáfolná a kommunisták, így a saját maga által a vád szerint elkövetett bűnöket).

 

A tanúnak viszont beszélnie kell, sőt: igazat kell mondania. Kivételt képez az az eset, amikor a kihallgatott személy saját magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná. Ekkor az adott kérdésre megtagadhatja a választ. Ez azonban csapda! Képzeljük el a következő, egyébként lényegét tekintve ugyanígy nem ritkán elhangzó kérdést: „Mit csinált ön tegnapelőtt a délután 5 és 6 óra közötti időben?”

A törvény szerint elfogadható válasz: „Nem felelek, mert különben saját magamat vagy hozzátartozómat bűncselekmény elkövetésével vádolnám”. Ez pedig majdnem jobb a nyomozó hatóság számára, mint egy beismerő vallomás. Az egyik emberi jog, amire Polt Péter célzott, az önvádra kötelezés tilalma. Senki nem köteles olyan nyilatkozatot tenni, amiből a bűnösségére lehet következtetni.

Ez az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint nem korlátozható a tényleges beismerésre vagy azokra a megjegyzésekre, amelyekből egyértelműen következik az érintett személy elkövetői minősége. A kényszer hatására tett olyan vallomás, amely a maga közvetlenségében nem terhelő jellegű – mint például a védekezés célját szolgáló megjegyzések vagy az egyszerű tényközlések – később, a büntetőeljárásban a vád céljára használható fel. Ilyen felhasználás lehet például a vádlott tárgyaláson tett nyilatkozatainak kétségessé tétele vagy szavahihetőségének más módon történő megrendítése (Saunders kontra Egyesült Királyság-ügy, 1996. december 12-i ítélet).

Valójában tehát arról van szó, amit a magyar büntetőeljárási törvény 8. paragrafusa kifejezetten rögzít: saját maga vagy hozzátartozója vádolása mellett arra sem kötelezhető senki, hogy bizonyítékot szolgáltasson maga ellen. Márpedig ezt az említett vallomás- vagy válaszmegtagadási jog nem akadályozza. Az egyik ügyben tanúként hallgatták ki azt a vállalati vezető munkatársat, aki elismerte: egy – a nyomozó hatóság által gyanúsnak tekintett – szerződés előkészítésével kapcsolatos anyagokat nem megfelelően iktattak. Ez persze nem bűncselekmény, így erről beszélnie kellett. Némi meglepetéssel találkozott később ezzel az általa elmondott körülménnyel az ellene szóló vádiratban.

Ha elismernénk a potenciális gyanúsított tanúként történő kihallgatásának a törvényességét, akkor teljesen logikusan merülne fel a kérdés: milyen eszközökkel kényszeríthető ki az igazmondás akkor, ha valakinek a cselekményéről és esetleges bűnösségéről van szó? Máris a kínvallatás kérdésénél tartunk, amit manapság többen támogatnak, amellett például a CIA gyakorlatától sem volt idegen a közelmúltban.

Talán ennyi érv is elég annak alátámasztására, hogy Polt Péternek igaza van. Csak az a baj, hogy Magyar Györgynek is, aki az igazságszolgáltatási gyakorlatot állítja szembe a legfőbb ügyész nyilatkozatával. Saját ügyvédi működésem körében is igen gyakran találkozom azzal a trükkös módszerrel, hogy tanúként történő kihallgatáson szerzik meg a gyanú megalapozásához szükséges adatokat. Szó szerint idézek egy ügyészi kijelentést arról a vádlottról, akit úgy hallgattak ki az általa esetlegesen elkövetett bűncselekményről tanúként, hogy rá adásul a dokumentumok szerint őrizetben is volt.

Az ügyész viszont kijelentette: „Vallomása felhasználható. …Tanúkénti kioktatása megtörtént, ennek tudatában tett beismerő vallomást. Többször őt a hamis tanúzásra kioktatni már nem kell. Ennek ellenére megtette a nyomozó. Eljárási hibára tehát megalapozottan nem lehet hivatkozni” (PKKB 14.B. XVI. 21.470/2003, 24. sz. jegyzőkönyv, 4. o.). Számos további példát lehetne említeni.

A legfőbb ügyésznek a „legyen”, vagyis a törvényi elvárások szintjén van igaza, Magyar Györgynek pedig a „van” világában. A kettőt azonban összhangba kell hozni. Tényleg örülök, hogy a nyomozás felügyelői és a vád képviselői most határozottan elindultak azon az úton, amelyet az alaptörvény I. cikkének (1) bekezdése elvár tőlük: az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége.

Az úton végig kell menni. Várom azt a legfőbb ügyészi utasítást, amelyben Polt Péter a minden jogász által ismerendő és tiszteletben tartandó elvi megközelítést saját munkatársai számára is kötelezővé teszi. Várom továbbá a jogalkotásra irányuló kezdeményezési jogában álló javaslatot arra, hogy helyezzék hatályon kívül a büntetőeljárási törvény 291. paragrafusa (2) bekezdésének második fordulatát. Ez ugyanis lehetővé teszi a vádlott nyomozás során tett tanúvallomásának az ő akarata ellenére történő felolvasását vagy ismertetését. A feltétel csupán az, hogy a törvényes figyelmeztetések és a rájuk adott válasz a – nyomozási – kihallgatási jegyzőkönyvből kitűnjék.

Kirívóan képmutató szabályozás! Az ember azt gondolná, hogy a jogalkotó valami fontos biztosítékot épített be. Szó sincs róla. A bizonyítási eszközként való értékelés, felhasználás, így helyes értelmezés szerint a tárgyalási ismertetés vagy felolvasás ugyanis minden vallomásnál megköveteli a hivatkozott figyelmeztetések és válaszok rögzítését. Ez a rendelkezés tehát egyértelműen ösztönzi a Polt Péter által elutasított gyakorlatot. Ha a legfőbb ügyész következetes, akkor megteszi a szükséges lépéseket. Csak így tovább!

A szerző ügyvéd

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.