galéria megtekintése

Polgári elégedetlenség a XXI. században

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 20. számában
jelent meg.

Sipos László

Vágó Gábor egy korábbi kormányellenes tüntetésen hirdette meg, hogy szükség esetén a tüntetők élni fognak a polgári engedetlenség eszközével. Sőt, másnap már el is kezdte ezt, hiszen azzal, hogy bement az adóhivatalhoz érdeklődni Vida Ildikó lemondásáról, némileg már akadályozta a NAV szokásos munkáját, és ezzel talán már törvényt is sértett.

De vajon lehet-e valaha is erkölcsileg elfogadható a törvény megszegése egy demokráciában? Gandhi, Martin Luther King és a taxisblokád résztvevői szerint igen! Ha az emberek úgy találják, hogy olyan törvények iránti engedelmességre szólítják fel őket, amelyeket ők igazságtalannak tartanak, és a tiltakozás hagyományos eszközei, mint például a tüntetés, már kimerültek, akkor erkölcsileg elfogadható a polgári engedetlenség. A végső cél persze nem az általában vett joguralom megingatása, hanem csak az adott kormányzati politika megváltoztatása a közjó érdekében. És ami fontos: erőszak nélkül, vállalva az esetleges büntetést!

De mi lehet jelenleg a polgári engedetlenség konkrét formája? Taxisblokád? Hídlezárás? Szerintem ezek már múlt századi, elavult módszerek. Viszont jöhet például a digitális blokád a kormány ellen!

 

Az elmúlt hetekben több, az interneten futó kormányzati pályázat is határozatlan időre befuccsolt, mert a rendszer terhelhetőségét meghaladta már néhány száz, egy időben belépni szándékozó érdeklődő is. Időnként órákra leáll a kormányzati portál, az Ügyfélkapu rendszere is. És mi lesz, ha milliónyi felháborodott tiltakozó fog egyszerre rázúdulni a kormányzati oldalakra? Megbénulnak az okmányirodák, meghiúsul a személyi igazolványok, útlevelek, jogosítványok, forgalmik stb. stb. kiadása, de esetleg a bíróságok, a rendőrség, az adóhivatal és a többi államigazgatási intézmény számítógépes hálózata is.

Hogyan fogja az államkincstár átutalni a fizetéseket, a nyugdíjakat, hogyan fogja eladni az államkötvényeket? Lehet, hogy úgy le fog bénulni az egész magyar e-közigazgatás, hogy még a rezsit sem tudjuk befizetni. Ez lesz ám a tökéletes rezsicsökkentés!

És egy ilyen zűrzavarban gyengülni fog a forint, emiatt nem teljesül az adóság csökkentés az év végén, újra indul a túlzottdeficit-eljárás. Az Európai Unió nagyobbik része alig várja, hogy törvényes eszközt találjon az arrogáns orbáni rendszer elleni fellépéshez, és a liberális demokrácia helyreállításához hazánkban.

Ehhez még csak a hideg téli utcára sem kell feltétlenül kimennünk. Karosszékben ülve fogja megvívni a „csatát” a modern Magyar Köztársaságban és az egyéni szabadságjogokban hívő többség, és az idillinek elképzelt dzsentri Magyarországról álmodozó kisebbség. És talán nem is elsősorban pártvonalak mellett fog kibontakozni ez a küzdelem.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.