galéria megtekintése

Pokorni

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 22. számában
jelent meg.


Aczél Endre

Döbbenten tapasztalom, hogy Pokorni Zoltán polgármester és Fidesz-alelnök nevezetes tévényilatkozatából csak az „urizálás” kritikája szüremlett le párttársaihoz. Úgy fest, mintha Lázár Jánosnak és másoknak (Kósa, Rogán, Szijjártó, Giró-Szász) a méregdrága ingatlanvásárlások, cégeladások, külföldi utazások, nyaralások, hivalkodó órák, táskák fölemlegetése tűnt „hátbatámadásnak”, pedig Pokorni ennél sokkal többet és okosabbat mondott. Amit elhallgatnak.

Íme: „Ezek a kisebb-nagyobb ügyek, hogy ki milyen órát hord, ki hova jár pihenni vagy nyaralni, vagy hogy kinek mekkora a háza, ezek nyilván az elmúlt években is tudottak voltak, de nem érdekelt senkit. Nem kötődött össze ez a korrupció vádjával. Az Amerikai Egyesült Államok kitiltása óta viszont egy ilyen metszetbe rendeződik újra ez a sok apró, egyébként korábban csak bosszantónak gondolt tény.”

Világos? Pokorni arra hívta föl kollégái figyelmét, hogy Vida Ildikó és öt társa beutazásának megtagadásával az Egyesült Államok új helyzetet teremtett Magyarországon. Cizelláltan fogalmazott. Nem mondta ugyan ki, de világosan érzékeltette, hogy ha Lázárék a korrupciós vádak közepette „urizálnak”, akkor részben hivalkodó, részben kirívó (jövedelmen felüli) költekezéseik óhatatlanul is maguk után vonják a vagyoni eredet korrupt voltának gyanúját.

 

Merengek. Mi vezette Pokorni Zoltánt? Az talán, hogy megfékezze az „elszabadult hajóágyúkat”? A puszta jó szándék?

Kicsit profanizálok. Ha a hegyvidéki polgármester beült volna Karinthy bűvös székébe, ezt mondja: Barmok vagytok. Ha ügyeskedtek, loptok, csaltok, legalább ne most csináljátok. (Érdekes módon Bayer Zsolt is beállt mögé a maga szépen kifaragott mondataival.) Ne abban az országban, amelynek amúgy is rossz híre van. Ne lapátoljatok rá, mert minél inkább teszitek, annál inkább csorbul a hírnév. Annál nagyobb lesz a hitele annak, hogy itt nem egy szimpla Vida Ildikó-ügyről van szó, hanem intézményesített csalásokról.

Pokornihoz intézett viszonválaszában Lázár pajzsként emelte maga elé azt a bizonyos három idei választási győzelmet, és azzal vádolta meg a polgármestert, hogy „egyéni népszerűséget” hajhász. Ismerve a megvádoltat, ez visszakézből cáfolható. Ha a Fidesz-vezetők közül valaki, hát Pokorni nem kereste a népszerűséget. Pasa parki luxusingatlanok helyett könyveket vásárolt, megmaradt bölcsésznek, ami volt.

Arra a kérdésre viszont, hogy van-e benne egyéni sértettség, igennel tudok válaszolni. Őt, aki hosszú éveken át a Fidesz egyes számú oktatáspolitikusa volt, teljesen kiszorították ebből a szférából, nem is hallgatnak rá. De hogy ezért akart volna bosszút állni? Ugyan. Csak egy kicsit tágabb a látóköre, mint egykori pajtásainak, és – velük ellentétben – észrevette azt az „új metszetet”, amelyet az Egyesült Államok Kelet-Közép-Európának szánt korrupcióellenes hadjárata jelképez. Tart a következményektől, nemcsak a Fidesz, hanem az ország érdekében is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.