galéria megtekintése

Pofa be!

1 komment


Fekete Gy. Attila

Bírói engedély nélkül, koholt „vádakkal” lehallgattak egy újságírót, elkérték szerkesztőségi mobiltelefonjának híváslistáit, majd már engedéllyel lehallgatták azokat a hatósági embereket is, akikkel telefonon beszélt. Magát az újságírót aztán ejtették az ügyből, noha eredetileg a halasztást nem tűrő (ezért bírói engedély nélkül végzett) telefonlehallgatást arra hivatkozva rendelték el vele szemben, hogy rendőröket vesztegetett meg, bujtott fel hivatali visszaélésre, hogy pluszinformációkhoz jusson egy bűnügyben. Azzal, hogy mégsem indult semmiféle eljárás ellene, lényegében beismerték, hogy csak ürügy volt a vesztegetési és felbujtási vád. Azért állítottak efféléket az újságíróról, mert fel kellett mutatniuk egy legalább öt év börtönnel fenyegetett bűncselekményt ahhoz, hogy lehallgathassák. Miközben valójában nem ő volt célkeresztben. Vele csak sportból toltak ki, égették és lejáratták egy kicsit a forrásai előtt, hátha elpártolnak tőle. Hatósági karaktergyilkosság.

Félreérthetetlen az üzenet. A kormány, a belügyminiszter, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a rendőrség egyértelművé tette: a börtönt kockáztatja, aki szóba mer állni egy újságíróval. Nem számít, hogy mit mond neki, hogy a kiszivárogtatott információ veszélyeztette-e a nyomozást vagy sem. A sajtó és a közvélemény minden esetben érje be annyival, amennyit a rendőrség hivatalos szócsöve, a Police.hu ír. Nem kell másokat megkérdezni, főleg nem kell magánnyomozót játszani a tetthelyen és beszélgetni a szomszédokkal.

Senkinek semmi köze ahhoz, hogy ismeretlenek idős embereket gyilkolnak Pest megyében – mert, hogy ez volt az a nagy sztori, amiről az újságírónő forrása baráti alapon elmondta a lehallgatott beszélgetés alkalmával, hogy ő is hallott róla. Két kettős gyilkosság miért is tartozna a közvéleményre. Majd, ha elfogják a tetteseket a rendőrség megünnepli magát, na az lesz a közérdekű információ...

 

Nem ez volt az első eset, amikor az ügyészség a törvényt kijátszva az újságírók forrásai után kezdett kutatni. Nemrég a karhatalommal vetették el egy újságíró telefonját, hogy kiderítsék, ki árulta el neki, hogy az egykori színészlegenda tök részegen összetörte a kocsiját és pár oszlopot egy pláza mélygarázsában. Noha a törvény csak kivételes esetben teszi lehetővé, és akkor is csak bírói döntéssel, hogy az újságírót forrása felfedésére kötelezzék, a hatóságok ezt a szabályt akkor is kijátszották. Kijelentették, hogy más módon ez a rendkívül fontos információ nem szerezhető be (nem is nagyon próbálták más módon beszerezni), a bíró pedig habozás nélkül megadta hozzá az engedélyt.

Pofa be mindenkinek! – üzenték az újságíró lehallgatásával a hatóságok. Az újságíróknak is! Ha nem akarnak bajba kerülni, és másokat sem akarnak bajba keverni, legyen elég a hivatalos tájékoztatás. És az újságíró-szövetségeknek, a már csak önérdekből is általában sajtószabadság-párti ellenzéknek ehhez egy szava sincs. Hallgatnak. Így legalább lehallgatni sem lehet őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.