galéria megtekintése

Plusz egy számla

3 komment


F. Szabó Emese

Na, ezért szorgalmazzák az „öngondoskodást”! Gyűjtögessél, gyűjtögessél, és ha majd összejön valamennyi, akkor majd mi „megőrizzük”! – írta egy olvasónk a magán­nyugdíjpénztárakról írt cikkemhez. Ami egyrészt érthető, másrészt nem túl szerencsés hozzáállás. Ahogyan az sem, hogy „minek ide öngondoskodás, úgyis elviszik mind”. Az ilyen megjegyzések mögött jellemzően tájékozatlanság áll: az emberek nem igazán tudják, mik is voltak a magánkasszák, és ehhez képest mit tudnak az önkéntes pénztárak vagy akár az életbiztosítások, hosszú távú megtakarítások. Ezen persze lehet segíteni, a pénzügyi edukáció általánosságban is kiemelkedően fontos a Marcsikák és hasonlók könnyebb kikerülése érdekében.

Jellemző azonban az is, hogy a „minek, úgyse érem meg a nyugdíjaskort, úgyis ellopják a pénzemet megint” és hasonló megjegyzések inkább kifogások, mintsem jogos kritikák vagy félelmek. Ahogyan kifogás az is, hogy azért nem mozgok, mert este hatkor már fáradt vagyok, vagy azért nem eszem zöldséget, mert biztos tele van vegyszerrel.

A hosszú távú megtakarítás – ahogyan az egészséges életmód – elengedhetetlen a tisztességben elkölthető időskorhoz. E nélkül egyre kevésbé működik a rendszer. S ezzel hellyel-közzel mindenki tisztában is van, nem kell ma már hosszan magyarázni, hogy a gyerekeinknek nem jut majd csak harmadannyi nyugdíj. De hát annyira hideg van kimenni egyet sétálni, inkább nem megyünk sehova. Annyi dolgom van, nem érek rá a jövőre gondolni. Annyi mindent kell venni, majd megtakarítok tíz év múlva – amikor persze újabb, teljesen jogosnak tűnő ügyek lesznek fontosabbak.

 

Több millió ember lett átejtve a magánnyugdíjpénztárak bedöntésével, s ezt a csalódottságot nagyon nehéz megemészteni. Nehéz hinni abban, hogy majd legközelebb nem lesz hasonló. De ahogyan az árvíz vagy földrengés után az emberek újra akarnak házat építeni, a gondoskodást is elölről kell kezdeni. Mindig. Akkor is, ha háromszor vitte el a svájci frank, az állam és valami csaló a keservesen összegyűjtött megtakarítást. Ez nem igazán múlhat a pénzen – de persze majdnem mindig ezen múlik.

El kell jutni oda, hogy a nyugdíjcélú megtakarítás a havi rutin része legyen. Teljesen mindegy, hogy milyen formában. Nem kell ­hinni a biztosítónak, pénztárnak sem, sőt a magyar államnak sem, a legfontosabb, hogy valami kell. Olyan fegyelmezetten kellene erre is költeni, ahogyan havonta befizetjük a villanyszámlát vagy törlesztjük a hitelt.

Célszerű volna a középiskolákban ismét tanítani a jelen érték és annuitás számítását, akkor minden 18 éves tisztában lenne azzal, hogy mennyit ér egy húszévesen elkezdett megtakarítás. Gyakorlatilag lehetetlen ugyanis 45 éves kortól indítva – ekkor kezdenek leginkább félretenni az emberek – még csak hasonló összeget sem összeszedni. Pedig sokszor csak egy pluszgázszámlán múlik az egész.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.