galéria megtekintése

Plakátharcok

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 20. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Önmaguk ellen kampányolnak a magyarok a külföldi munkaerő befogadása ellen Burgenlandban. A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ plakátjait ragasztják a hirdetőtáblákra alvállalkozóként: azokat, melyek az osztrák szakértelmet állítják szembe a keleti dömpingbérekkel, és arra hívják fel a figyelmet, hogy az olcsó magyarok az osztrákoktól veszik el a munkalehetőséget. Nem tudható pontosan, hogy a magyar plakátolók értik-e, mit ragasztanak ki, de előfordulhat, hogy pontosan tudják.

Akkora a magyar kereslet az osztrák munkára, olyan nagy a verseny az ausztriai határ közelében, hogy nem finnyáskodnak, elfogadják azt a megbízatást, ami éppen jön. Erre a nem túl igényes munkára Ausztriában nemigen találni helyi embert. Ez igazolhatná a legszembetűnőbben, hogy a magyarokat főleg a „hiányszakmákban” alkalmazzák, ami szomszédainknak is érdekük. Az osztrák cégek a dolog természeténél fogva eleve nekik szánt feladatot szemrebbenés nélkül elvállalják, de máris lepasszolják magyar munkavállalóknak, akik nem túl nagy, de mégis biztos pénzért ragasztják – például – a plakátokat a magyarok jelenléte ellen.

A szabadságpárt mostanában elsősorban a burgenlandi határon talál népszerű feladatot magának. Az idén áprilisban például jelképesen lezárták a határt a burgenlandi Féltoronynál. Sőt, az FPÖ helyi vezetői azt ígérték: ha ők szereznek többséget a tartományi választásokon, ismét bevezetik a határellenőrzést. Ez persze az unión belül nehezen kivitelezhető, de a szavazatgyűjtésre kiválóan alkalmas.

 

Burgenland ugyanis félti közbiztonságát, munkahelyeit a bevándorlóktól. S nemcsak a szélsőjobbos politikusok. Hans Niessl, Burgenland szociáldemokrata tartományfőnöke már tavaly úgy látta, hogy újra be kellene vezetni az ideiglenes határellenőrzést, az embercsempészet és a menekültek egyre nagyobb aránya miatt. Európa instabilitását nevezte meg a menekültáradat egyik okának, és az erősödő csempészbandák működésétől féltette országát. Azzal érvelt, hogy a schengeni külső határon az ellenőrzés nem teljes körű és nem hatékony.

Orbán Viktor tudta, mit csinál, amikor Angela Merkel német kancellár budapesti látogatására időzítve leszedette a vonatról a koszovói, szír és más országokból érkező menekülteket. Hivatkozott arra, hogy a németek és az osztrákok is intézkedésekre készülnek, ezért fontos, hogy ne maradjanak nyakunkon a „megélhetési menekültek.”

Ausztria valamit már lépett. Német mintára három- és nyolcszemélyes sátrakból álló tábort létesítenek Bécsen kívül, jelentette be a belügyminiszter, s már bezárt menekültközpontokat is megnyitnak. Magyarországon eddig nem ragasztottak plakátokat bevándorlásuk ellen a koszovói albánok, a szírek, az afgánok. Plakát nélkül is ott azonban az az idegenekkel, bevándorlókkal szembeni általános magyar üzenet, mellyel – jórészt a rovásunkra – a szélsőséges FPÖ és több jel szerint a szociáldemokrata párt is azonosul Ausztriában.

És az egészben ez az igazán veszélyes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.