galéria megtekintése

Pittyentés

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 07. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Hol van az megírva, hogy egy polgármesternek nem lehet szeretője. Má’ mé’ ne lehetne? Emberből van az is, még ha egy kicsit nyúlósabb olykor a gerince, mint másoké. Az enyém törik, az övé hajlik. Tippelje meg, melyikünk jár jobban!

Itt volt a múlt héten is.

Két utcával feljebb állt meg az ártatlan, azt hitte, akkor simán besunnyog a pártpihenőházig. Mert van nekik olyan is itt a kertváros közepén, a régi irodából alakították át. Korábban csak egy íróasztal volt benne meg két szék, aztán, ahogy egyre feljebb vitte az isten a jó dolgukat, került bele előbb fotel, bárpult, legutóbb meg már mahagóni sakkozóasztal. A látszat kedvéért csináltattak az egyik falra könyvespolcot is, jót röhögtem, mert arra már nem terjedt a figyelmük, hogy ideológiailag megfelelő könyveket tegyenek bele, telerakták azokkal a példányokkal, amelyeket a pincében találtak.

 

Tudja, miből van a legtöbb?

Nyikolaj Alekszejevics Osztrovszkij: Az acélt megedzik.

Sok maradt. Eredetileg egy másik párt irodája volt itt, csak aztán került erre, került arra, a végén meg hozzájuk került. Jó helyen van, bolt is, kocsma is közel, a fák miatt mégis csendes.

Most már van benne franciaágy is.

Böhöm autóval szokott jönni. Ahhoz már nem veszi a fáradságot, hogy a titkos találkára ne a nagy fekete szolgálati gépjárművel jöjjön. Igaz, a sofőrt ilyenkor nem hozza, de konspirációnak ez olyan kevés, mint talicskában a fékolaj. Ha a helyi járatú busszal jönne ki idáig, szóba kellene állnia a pórnéppel, ahhoz meg már nem fűlik a foga. Joggingolni légyott előtt nem ajánlatos, kiszalad olyankor a férfiemberből az erő, azt meg legfeljebb a behűtött búzasör hozza vissza. Hasonló okokból mellőzni kell a biciklizést is.

Marad hát az autó, amit két utcával feljebb parkol le a szentem, nem tudva, hogy ott lakik a legtöbb nyugdíjas. Ha kijárna a körzetébe, és elbeszélgetne az emberekkel, tudná. A nyugdíjas meg milyen? Ráér. Kint szöszmötöl a kertben reggeltől estig, nem is azért a pár szem paradicsomért meg kovászolni való uborkáért, hanem azért, hogy ne legyen odabent. Így amikor a mi polgármesterünk leteszi az autóját a nagy diófa alatt, még meg se pittyentette elektronikus távirányítóját – az asszonykát meg pláne nem –, de már a fél város tudja, merre tart, legfőképp meg, hogy mi célból.

Acélból. Höhö.

Asszonykát mondtam? Pedig inkább fruskát kellett volna. Nincs az még harminc se, a mi emberünk meg már közelíti a hatvanat. De miként van az a pénz, amiért a reklámhaj is korpásodik, olyan szerelem is létezik, amin nem fog ki az idő.

Tényleg. Hol van az megírva, hogy egy polgármesternek nem lehet szeretője? Látom a szemén, hogy ezt akarja kérdezni, ezt tettem fel én is az elején, tudja, olyan költői kérdésként. Válaszolok is rá.

Sehol. Miként az se, hogy ne a kertváros közepén.

Pont a pártpihenőházban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.