galéria megtekintése

Pisztollyal

1 komment


Dési András

Pisztolyát gyakran magával vitte a kampányrendezvényekre is, mondván, bizonytalan idők járnak a muzulmán bevándorlás miatt. Isten tudja, ki próbálja rossz szándékkal keresztezni az útját. Norbert Hofer számára a „migránsozás" meg a tisztességes polgárok fegyverkezése iránti megértés bejött. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje toronymagasan, a voksok több mint egyharmadával nyerte az államfőválasztás első fordulóját.

Hofer ellenfele négy hét múlva az osztrák zöldek volt első embere lesz. Alexander Van der Bellen közgazdászprofesszor, akinek felmenői egykor menekültként érkeztek Bécsbe. Észtországból kellett futniuk az életükért a vörösök elől.

Két merőben különböző mentalitás, a jobboldali populizmus és a világra nyitottság fog összecsapni az egyébként kevés tényleges hatalommal járó szövetségi elnöki posztért. Hofer azt hangoztatja, hogy az iszlám nem tartozik Ausztriához. Van der Bellen szerint erkölcsi kötelesség befogadni menekülteket, s előre fogadkozik, államfőként adott esetben minden alkotmányos eszközzel megakadályozná az FPÖ kormányalakítását.

 

Ausztria, ez a klisék alapján kedélyes közép-európai ország egymással kibékíthetetlen pólusokat szavazott be a második fordulóba. A társadalmi polarizáció – amely nem a menekültválsággal kezdődött, bár a krízis mélyítette a megosztottságot – 2016 áprilisában egy több évtizedes rendszert rombolt le. A szociáldemokraták (SPÖ) és a Néppárt (ÖVP) urambátyám, a zsíros falatokat egymás között elosztó nagykoalíciós világát.

Hofer sikere dühös, elkeseredett leszámolás e hatalmi kartellel. Az SPÖ és az ÖVP államfőjelöltjei, tisztességben megőszült politikusok, fejenként valamivel több mint tíz százalékot kaptak. Az üzenet világos. A hagyományos szavazók – a polgári rétegek, a közalkalmazottak és a munkások – hátat fordítottak e két (nagy?) pártnak. A tömeges elvándorlást, a tiltakozó hangulatot már látni lehetett az elmúlt évek tartományi választásainak eredményeiben. A döfést Hofer adta meg. A munkások több mint hetven százaléka szavazott arra, aki előzékeny modorában azt ígérte, megvédi Ausztriát az új népvándorlástól.

Lezárja a határokat, hadsereggel rettenti el a migránsokat.

2002-ben Franciaországban az ausztriaihoz hasonló helyzet állt elő. A köztársasági elnökválasztáson Jacques Chiracnak a második fordulóban a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetőjével, ­Jean-Marie Le Pennel kellett szembenéznie. A köztársasági front akkor összezárt, Chirac nagy fölénnyel győzött. Igaz, akadtak szép számmal, akik gumikesztyűben, orrukat lecsipeszelve szavaztak, kifejezve, mit gondolnak az egészről.

Ausztria tavaly nyár óta hatalmas amplitúdóval mozgott. Először nyitottnak bizonyult, majd a merkeli pozícióból átlendült az orbániba. A szociáldemokrata kancellár folyamatosan hátrált, sorra teljesítve az FPÖ követeléseit. Közben feldarálta magát. S ami maradt belőle, az nem biztos, hogy sokáig tartható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.