galéria megtekintése

Pirománok

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 08. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

„Nem fogjuk kirángatni Netanjahut a veremből, amelyet saját magának ásott” – értékelte az utolsó pillanatban felállt, mindössze egyetlen fő többséggel rendelkező izraeli kormánykoalíció összetételét az ellenzék vezetője, Isaac Herzog. Ez a szövetség ugyanis egyszerre gyenge és veszélyes.

Az izraeli jobboldal vezére csúnyán eltaktikázta magát az előrehozott választással: egyik eddigi, szélsőjobbos szövetségese faképnél hagyta, ezért a másik radikáljobbos partnere, a Zsidó Otthon már azt csinálhatott vele, amit csak akart: nélkülük nem jött volna ki a matek. Csinált is. Parlamenti arányukhoz viszonyítva egészen komoly túlhatalomra tettek szert. A legsúlyosabb csapás az volt Netanjahunak – és nem csak neki –, hogy át kellett adnia az igazságügyi tárcát a párt azon prominensének, akit régóta zavar a bíróságok, a harmadik hatalmi ág „aktivizmusa”.

Az egyik balos képviselő szerint kinevezése olyan, mintha a tűzoltóság vezetését bíznánk rá egy közismert piromániásra. A bírósági rendszer, a gyengülő izraeli demokrácia, a joguralom legerősebb garanciája kerülhet veszélybe Netanjahu mostani, minden eddiginél nagyobb mértékben jobbra sodort kormányzása alatt. Ő indult el ezen a veszélyes úton, de a folyamatok kezdenek kicsúszni a kezéből.

 

Ez súlyos figyelmeztetés lehet Izrael itthoni barátainak is: az országért érdemes aggódniuk, nem a miniszterelnökéért. És figyelmeztetheti másfelől Netanjahu jobboldali magyar elvbarátait és „természetes ideológiai szövetségeseit” is, akik szintén régóta játszanak a tűzzel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.