galéria megtekintése

Pénzszivattyúk

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Egyáltalán nem szerettem, ahogyan a magyar gazdaságban a tulajdonviszonyok alakultak. Nemcsak nem nemzeti, nem is baloldali, aki nemcsak a versenyszféra befektetőit igyekszik letelepíteni, más országok állami cégeinek eladja az energiaszektort, a vízszolgáltatókat, az államvasút profitot hozó teherszállító ágazatát. Vagy aki külföldi kézre adja a kiskereskedelem többségét, a bankokat, biztosítókat, hovatovább már a postát, a termőföldet vagy az ország egyik stratégiai kincsét, az ivóvízbázisokat is.

Nem mintha a szolgáltatást igénybe vevőnek nem kellene hogy mindegy legyen, kinek a tulajdonában vannak ezek, ám egyre sűrűbben tapasztaltam – riporterként is meg a saját ügyeim intézésekor is –, hogy a külföldi tulajdonú szolgáltatók nem úgy viselkednek itt, mint otthon. Az energiacégek olyan fogyasztásbecslő rendszert vezettek be, hogy az ügyfél túlfizetése hitelezze őket. Több százezres összegeket csikarhatnak ki a mérőóra hibájára hivatkozva – úgy, hogy az állam nem biztosítja a mérők bevizsgálásának függetlenségét és szakszerűségét.

Tehetik, ha az állam szabályozóként, a piac felügyelőjeként nem tölti be funkcióját. Kételkedve néztem a mezőgazdasági nagybirtokokat, amelyek potom pénzért bérelhettek hatalmas állami földeket, és az ország mezőgazdaságát gabona- és olajnövény-termelő extenzív gazdasággá silányították. Biztos voltam benne, hogy a holland, osztrák, lengyel agrárium is versenyképes, mégis sokkal több embert eltart, mint a magyar.

 

Amikor a Fidesz 2010-ben hatalomra került, és nyilvánvalóvá tette, hogy újra akarja osztani a lapokat a tulajdonviszonyok területén, nem bántam, mert igenis rosszul voltak leosztva. Nem tudom ellenőrizni, hogy a külföldi befektetők pénzszivattyúi több vagy kevesebb pénzt szívnak-e ki innen, mint amennyi uniós támogatás formájában visszajön. De az uniós támogatásokat is silány eredménnyel használja föl az ország. Ez meglátszik a XXI. század elvesztegetett első évtizedén, széles társadalmi rétegek lecsúszásán, országrésznyi területek elszegényedésén. A foglalkoztatottság alacsony arányán, a bérek felzárkózásának elmaradásán és azon, hogy ezt a kiábrándító „eredményt” is az ország durva eladósodásával lehetett csak fenntartani.

Öt év szállt el immár a NER-ből is. Az államadósság alig csökkent. A föld- és trafikmutyiknak, a kormánypárti politikusok pofátlan gazdagodásának, a róla való kiábrándító hazudozásnak, az állami elnézéssel elkövetett horribilis áfacsalásoknak, offshore-ozásnak az a tanulsága, hogy a nemzeti pénzszivattyú is gátlástalanul mohó, és nálunk még a multinacionálisnál is rosszabbul szolgálja a nemzet érdekét. A Buda-Cash- és a Quaestor-ügy együtt mutatja: nem „szivattyúzták”, hanem mindenestül ellopták az emberek pénzét. Lassan visszasírjuk a multikat, akiknek a többsége el sem ment, takarékra állítva várja a neki jobb idők visszatértét.

Mi már a történelem végéig csak aközül választhatunk, mikor melyik tűnik kevésbé rossznak?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.