galéria megtekintése

Pénzben hempergőző

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 13. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

„Itt a híres Csinn-bumm cirkusz szekerestül, lovastul. Bikk-Makk, Bukfenc és Emilke, Ropi és a Szamóca, meg a tarka-barka műsor valamennyi bohóca. Találjátok ki most gyorsan, melyik bohóc ki lehet, akik végre személyesen üdvözölnek titeket...”
(Az ötvenes évek népszerű rádiós gyerekműsora, a Csinn-bumm cirkusz dala, Bilicsi Tivadar tolmácsolásában.)

– Szalonna. Az kell a túléléshez, egyedül csak az.

Kőgazdag férfi oktat ekképpen az alföldi város piacán. Vagyona már-már mérhetetlen, legalábbis abban a dimenzióban, ahol a havi tanári fizetés az ő gyerekének legfeljebb bulizásnyi időre lenne elég. Első generációs gazdag, szülei még öltönyöket varrtak az úri népeknek. Jó iskola volt a szabóműhely, akadt mód megfigyelni, miként viseli tehetősségét az, akinek ízlést, kultúrát és történelmi ívet adott mellé a jóisten. Karrierje kivételes: a tehetségével és szorgalmával szerezte a pénzt, s ez ad neki némi tartást.

 

– Van egy barátom. Életének legboldogabb perceit meztelenül tölti az ágyán, temérdek papírpénzzel körbevéve magát. Fekszik a libatoll párnán, a selyemlepedőn, szórja magára a húszezreseket és a mennyországban érzi magát – mondja. Majd kissé teátrálisan felemeli a mutatóujját és körbeint a piacon. „Az igaz ügyért küzdeni még akkor is kötelesség, midőn már sikerhez nincsen remény” – szónokol.

– A haver persze bunkó, mint a sötét éjszaka, színházban még nem volt életében sem, minek is menne, halálra unná ott magát – folytatja. – De untatja minden más, a felesége, az összes szeretője, a sofőrje, a bejárónője, valamennyi beosztottja, unja a legjobb konyakot, a legputtonyosabb aszút, a legfinomabb ételt. Semmi más nem okoz neki izgalmat, csak ha belefekhet a pénzbe – mondja.

Miközben mindezt elmeséli, odaérünk a henteshez.

A húsos, piros képű ember messziről köszön, de ebben nincs alárendeltség, alázat, semmi kisztihand vagy mit parancsol. Régi ismerősök ők, már-már barátok.

Emberünk hosszan gusztálja a hófehér sózott szalonnát, ami nagy divat errefelé. Nagy pengéjű, éles késsel vágnak belőle hajszálvékony, szinte áttetsző szeleteket, s eszik vereshagymával, ropogós kenyérrel. Mellette ott a füstölt, benne decens, halvány húscsíkkal, végében sodrott madzaggal, amivel órákig eljátszadozik a kismacska, ha jutalmul odavetik neki.

Az olcsó kenyérszalonnából kér egy negyedkilós darabot.

Hosszú évek óta mindig ugyanaz a reggelije – meséli. Előző napról megmaradt, kissé száraz kenyér és pár katona szalonna, mellé egy bögre híg, cukor nélküli kávé. Ezt eszi szállodában és puccos tengerparton, a világ boldogabbik felén és idehaza. Ez tartja a valóság talaján, s ez biztosítja neki a túlélést arra az esetre, ha majd rosszabb idők jönnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.