galéria megtekintése

Pécsi gyapot

3 komment


Ungár Tamás

Pécs óvodáiba a gyerekek szülei többé nem vihetnek be édességet a kicsik születésnapjára, farsangra és más alkalmakra. A gyerekek egészségét és a szülők pénztárcáját gondolják ezzel megóvni. A szülők túlnyomó többsége nem így gondolja, szerintük a tiltás értelmetlen, sértő, lekezelő, a veszélyeket túldimenzionáló, s ami a legfőbb baj, hogy megfosztja a kicsiket egy közös élménytől.

Igazuk lehet. A városháza válasza a szülők aggályaira nem meggyőző. Hitelét rontja a sok mellébeszélés. Jelesül az, hogy nem létező minisztériumi tiltásra és az édességek ellen felszólaló panaszosok dokumentálatlan tömegére hivatkozik, mindeközben a szülők valós véleményére nem kíváncsiak, és nem árulják el, milyen grémium, milyen statisztika alapján hozta meg a döntését.

Elfogadjuk, hogy vissza kell szorítani a kicsik étrendjében az egészséget veszélyeztető nyalánkságokat, ám csak valós érvekkel és a mértékletességre tanítva. Az édes íz az ember egyik zsigeri örömforrása, a pár napos csecsemő mosolyog, ha édes folyadékot cseppentenek a nyelvére, minden más íztől fintorog. Az ember – a gyümölcsöknek és a méznek köszönhetően – ősidők óta együtt él az édessel. Nem véletlen, hogy az édes szó minden nyelvben pozitív tartalmú. Egészséges táplálkozás ide vagy oda, a rostos, a vitamindús, a zsírszegény vagy a teljes kiőrlésű aligha váltja le az édes szót az -anya, a haza és az otthon előtagjaként, jelzőjeként.

 

Az is része az életünknek, hogy a jeles napokon valamilyen nyalánksággal is igyekszünk feldobni, emlékezetessé tenni a közösen eltöltött időt, s hogy vendégül látjuk a minket felköszöntőket. Az óvoda nagyon is alkalmas hely arra, hogy megtanuljuk mindennek a gesztusrendszerét és a mértékletességet. Miért ne lehetne ezzel a lehetőséggel élni? A tiltók üzenete szerint a gazdag módszertani kultúrával rendelkező óvodapedagógusok édességek nélkül is maradandó élményt tudnak biztosítani a szülinapos gyerekeknek. A tiltóknak azt kívánom, hogy legközelebbi születésnapjukon meg karácsonykor ők is tartsák be ezt a szabályt: semmi nyalánkság, még gyümölcs se.

Utóbbit azért hangsúlyozom, merthogy a tilalom minden ételre vonatkozik. Gyümölcsöt se vihetnek be a szülők az óvodába. Farsangkor sincs kivétel, úgyhogy az ovisbálban marad a vég nélküli társasjáték meg a tánc. Ének semmiképp, mert a farsangi nóták tele vannak lakmározós kiszólásokkal. Szóval – úgy tűnik – az anonim pécsi tiltók kicsit túltolták a biciklit. És nyilván nincsenek egyedül. Tudományos alapon, mint az ötvenes évek magyarországi gyapotültetvényeinek apostolai.

A tiltáson mérgelődő vagy nevető szülők nem értik, mi van a háttérben. A kormánypártiak azzal magyarázzák a malőrt, hogy jót akart a Fidesz-vezetésű város, csak talán kicsit félresiklott a dolog. Az ellenzékhez húzók szerint viszont bejött a papírforma. Most se kérdeztek meg senkit, csak „megszüntették az óvodai bulikat”. De miért is kérdeztek volna bárkit, hiszen velük a teremtő, aki óv a torkosságtól is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.