galéria megtekintése

Patara

11 komment


Megyesi Gusztáv

Súlyos mulasztást követett el L. Simon László kulturális örökségvédelemért felelős államtitkár, amikor múlt pénteken Tatán a hagyományos török–magyar ostromjáték megnyitóján mondott ünnepi beszédében ugyan igen helyesen tíz körméről kapta le a török vendégeket a 150 át viselt magyarországi dolgaik miatt, ám utána nem adott ki parancsot a cselekvésre.

Minden év májusában nagyszabású várjátékok keretében emlékeznek az 1597-es ostromra, amikor gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány vezetésével a magyaroknak sikerült visszafoglalniuk a töröktől az egyébként nem túl nagy stratégiai jelentőségű várat, mégpedig egy patara nevű, petárdához hasonló pirotechnikai eszköz bevetésével; hasonlóval egyébiránt a magyar nagyközönség Eger ostrománál találkozhatott Bornemissza Gergely kelléktárában.

A dolog természeténél fogva nagy buli szokott lenni egy ilyen várjáték; az ország számos történelmi emlékhelyén játsszák le a korabeli csatákat korhű jelmezekben, közben fő a gulyás, sül az ökör, folyik a sör, igazi fesztiválhangulat uralkodik. Mi magunk is voltunk már ilyen bulin, s meg kell mondanunk, mindig kicsit csalódottak vagyunk. Mulatnak a tömegek, a csata végén együtt iddogál kuruc és labanc, magyar és török, a nagyközönség pedig, különös tekintettel a fiatalságra, azt hiszi, hogy ez volt a valóság. Hogy ilyen békében élt egymással magyar és török. Ezt ismerte fel L. Simon László, aki beszédében elmondta, hogy bár sokat köszönhetünk a török együttélésnek, az élet minden területén sokat kaptunk tőlük, ne felejtsük el, hogy dicstelen megszállók voltak, akik a magyarságot, a kereszténységet jöttek megsemmisíteni, ennek ismeretében kell értékelni ezt a vidám dzsemborit is.

 

Magyar ember nem beszélt még ennyire igazul és szívhez szólóan magyar emberhez meg pláne török vendégeihez. És a lehető legjobbkor, mert ahogyan a Kisalföld írja, az emléktáblánál sorakozó hagyományőrző csapatok is döbbenten hallgatták végig a beszédet, sőt, a török hagyományőrzőket nehéz volt visszatartani a hangos nemtetszés-nyilvánítástól. „Miután az államtitkár nyitógondolatai kikerültek a világhálóra, a diplomáciai képviseletek egy része lemondta a látogatást, így például a török nagykövet is” – mondta Zombori András főszervező. Emlékeztetünk azonban a magyar lakosság szinte egyetlen közös olvasmányának, az Egri csillagoknak egy részletére, hogy amikor a török elérte Budát, nem teszetoszáskodott, hanem mindjárt el is foglalta a várat, csellel, ármánnyal, Török Bálintot pedig Isztambulba vitte. S mindezt idegen földön.

Információink szerint L. Simon beszéde idején Tatán és környékén sokkal több magyar tartózkodott, mint török, ennek ellenére az államtitkár történelmi elemzést tartott, ahelyett, hogy embereivel már rég körbevette volna az egykori török betolakodókat; nem azért mondjuk, de hasonló diplomáciai küldetés esetén Németh Szilárd volt rezsibiztos már néhány patarát is beleeresztett volna a fenekükbe. Arról a négyszáz cseh, szlovák, lengyel, német és osztrák hagyományőrzőről és diplomatáról nem is szólva, akinek szintén nem tetszett L. Simon beszéde; nekik is van épp elég vaj a fejükön, hogy majd kellő időben elszámoljon velük a magyar diplomácia.

Ezért is jönne csak igazán jól, ha 2024-ben Budapest rendezhetné az olimpiát. Mindenki itt volna, aki számít, s minthogy addigra már feltehetően a világ összes országával konfliktusba kerülünk, soha vissza nem térő alkalom volna egyértelműsíteni a világgal, hogy kik vagyunk mi, és mivel tartoznak nekünk ők.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.