galéria megtekintése

Pártosodnak

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 13. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Tavaly május elsején a hatból három szakszervezeti konföderáció elnöke bejelentést tett: egyesülnek, hogy így kellően nagy érdekvédelmi tömörülésként hatékonyabban képviselhessék a munkavállalókat. Az integráció után negyedmillió embert tudhatnának maguk mögött, az összes szervezett dolgozó több mint felét. Ez óriási erő. Csakhogy másfél év múltán, két héttel az új Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) kongresszusa előtt kiderült, hogy a háromból egynek mégsem tetszik az összeolvadás.

Nem siettek el pedig semmit, hiszen több mint fél évig egyezkedtek arról, hogy előbb megalakítják a MaSZSZ-t – tavaly decemberben ez megtörtént –, s újabb egy esztendőt szántak arra, hogy rögzítsék az egyesülés feltételeit, és utána az egyes szervezetek mondják ki saját megszűnésüket. Úgy tűnt, sikerült megállapodni, mert a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elsőként meghozta ezt a döntést, megnyitva az utat a tényleges integráció előtt.

A közszférában érdekelt Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) viszont váratlanul behúzta a féket, mondván, nem határozhat az önfeloszlatásról, ha azt sem tudja, az új szövetségnek mi lesz a programja, s mit tartalmaz az alapszabálya. Válaszul az Autonómok sem léphettek másként: az a konföderáció sem szűnik meg. Most akkor miről szól a jövő hét végére meghirdetett kongresszus? Az egyesülésről biztosan nem.

 

Mi történt az elmúlt másfél esztendőben? Miért akadt el alig valamivel a cél előtt egy ígéretes próbálkozás? Az egyik ok az lehet, hogy az alapító hármak mellett majdnem egy éve önállóan szárnyait próbálgató „gigakonföderáció” alig mutatta meg magát. Így az érintett több, mint hatvan tagszervezet egy részét nem tudták meggyőzni arról, hogy az integráció üdvözítő megoldás.

Eddig a szövetség főként magával volt elfoglalva: milyen struktúrát alakítsanak ki, mi történjék az egyes szervezetek vagyonával. Folyt ugyanakkor a helyezkedés, amelynek során az összeborulni készülő felek mély sebeket ejthettek egymáson. Eközben lényeges kérdésekről kevesebb szó esett. Például arról, hogy az összeolvadás nem önmagáért való cél, hanem annak értelmet kell adni.

Felvetődik persze, hogy a SZEF ezt valóban csak az utolsó pillanatban vette észre? S ha igazuk van, a többiek miért nem látták, hogy hiányzik a meggyőző program? Vagy netán személyes érdekek húzódnak meg a döntés hátterében? Már mindegy. A következmény súlyos lehet: a szakszervezetek azt kockáztatják, hogy az egymással kutya-macska barátságot ápoló, de időnként összefogásra kényszerülő baloldali pártok sorsára jutnak. Azokat a választóik, az érdekképviseletet a tagjaik hagyják el, ha nem sikerül bizonyítaniuk, hogy képesek tenni a munkavállalókért.

Az egyesülésnek amúgy nincs alternatívája, mert együtt valóban erősebbek, az alig félmillió szervezett dolgozó pedig nem tud – tán nem is akar – eltartani hat konföderációt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.