galéria megtekintése

Pártatlan fideszesek

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 04. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A tisztességes választási eljárás úgy van kitalálva, hogy a szavazatszámláló bizottságokba delegál három pártatlan tagot a helyi önkormányzat, és delegálnak „pártos” tagokat a jelölő szervezetek. Az idei választáson a „pártatlan” tagokat heves titkolózás közepette, zárt ülésen választják, ahol például a bajai gyakorlat szerint az ellenzék még módosító javaslatot sem tehet. Nevüket nemcsak a zárt ülés előtt, hanem utána sem lehet tudni, ha a jegyző nem akarja – legalább öt napig. Így akkor sincs jogi lehetőség kifogást emelni összeférhetetlenség címén, ha valaki biztosan tudja, hogy a szavazatszámlálók egy része Fidesz-tag volt még nem régen.

De nincs is kinél panaszt tenni. A választási bizottság a Fidesz által hozott választási eljárási törvény értelmében nem illetékes – csak a szavazatszámláló bizottság. Az is csak akkor, ha már megalakult és esküt tett – vagyis közvetlenül a választás előtt.

Így ha fennáll is összeférhetetlenség, szinte lehetetlen bebizonyítani. Az ugyanis, hogy valaki tagja-e valamilyen pártnak, minősített személyes adat. A gyanúba került tagok ugyan nyilatkozhatnak – szóban vagy írásban –, hogy nem tagjai valamely pártnak, és a jelölő szervezet is nyilatkozhat ugyanerről, de a nyilatkozat valóságtartalmát egy ellenérdekű politikusnak nincs módja ellenőrizni.

 

A csapda tökéletes – még hazudni sem feltétlenül muszáj. A Fidesz-jog szerint már attól összeférhetőnek minősül valaki, ha szavazatszámlálóvá választása előtt kilép a pártból. Utána majd visszalép – nem tiltja azt semmi. Mint ahogyan azt sem, hogy Fidesz-vezető házastársa, fideszes munkáltató beosztottja, trafik- és földmutyik haszonélvezője számlálja a szavazatainkat – természetesen pártatlanul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.