galéria megtekintése

Parázstalan vita

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 28. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, közismerten Tusványos az a vitafórumként beharangozott rendezvény, ahol egymást legfeljebb kiegészítő véleményeket kell moderálni. Ezzel nyilvánvalóan még a Nemzeti Együttműködés Rendszere sem maradéktalanul elégedett, amit jól mutat, hogy a közmédia Parázs vita címmel futtatta meg beszámolóját egy olyan beszélgetésről, amelynek során legfeljebb az derült ki, hogy az LMP-elnök Schiffer András és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter nem maradéktalanul ért egyet a magyar kormány gazdasági eredményeit illetően.

Megkockáztatjuk: Semjén nem sok tiszteletet vívott ki a magyaroknak

Ez volt egyébként az idei Tusványos legparázsabb eszmecseréje. Nem véletlen tehát, hogy a tábor több tízezer résztvevője közül csak egy kis hányad látogatta a „vitákat”.

 

A rendezvényről sokat elmond, hogy a nemzetpolitikai kerekasztal mellől hiányzott a legnépesebb határon túli magyar közösség, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetője. És miközben nem szakított időt Tusványosra, Kelemen Hunor szövetségi elnök a rendezvény ideje alatt Csíkszeredán tárgyalt Schiffer András LMP-elnökkel, Tusnádfürdőtől felórányira.

Hiába tartják a szervezők makacsul a magyar–román párbeszéd fórumának a rendezvényt, számottevő román politikus évek óta nem tette be a lábát a Tusványosra. Idén sem volt ez másként. Végezetül nehezen választható le a 2014-es Tusványosról Semjén Zsolt szombat esti akciója. A miniszterelnök-helyettes háromszéki barátaival közösen, a közeli Kézdivásárhelyen ismét felavatta a tavaly március 15-én felállított, majd a bíróság által eltávolított székely zászlókat.

Néhány egyszerű mondat fejében sok tapsot kapott a helyi magyaroktól, és szemmel láthatóan jó mókának tartotta, hogy borsot törhet a román hatóságok orra alá. Megkockáztatjuk: nem sok tiszteletet vívott ki a magyaroknak.

A legnépszerűbb közéleti program idén is Orbán Viktor szokásos, szombati záróelőadása volt. Ezen lehettek pár ezren, de a közönség java szemmel láthatóan nem ugyanabból a körből és korból került ki, amely előző este, zsúfolásig megtöltötte a nagyszínpad előtti teret Rúzsa Magdi koncertjén.

A sok idős, vélhetően helybéli vagy környékbeli ember mellett csak elvétve lehetett olyan fiatalt látni, akinek ne lógott volna valamilyen igazolvány a nyakában, azaz ne tartozott volna a szervezők, meghívottak, önkéntesek közé. Orbán egy ideje már biztosan nem az átlagos táborlakó miatt megy Tusványosra, még ha talán szívesen „koncertezne” maga is Rúzsa Magdi közönsége előtt. A lényeg az, amit a táborban nagy erőkkel felvonuló közmédia közvetít (főleg) a magyarországi választóknak.

Bár a miniszterelnök annyi botrányosat mondott már, hogy nehezen tudja fölülmúlni önmagát. Tusványoson ez nem is sikerült. (Egy negyvenes fiatalember a rezsim által nagy becsben tartott Wass Albertet átfogalmazva összegezte véleményét: „Adjátok vissza a jegyeimet!”) Nem jelent igazi újdonságot még az elsőre meghökkentőnek tűnő kijelentése sem, miszerint Magyarország illiberális állam.

Orbán nem először vizionálja a liberális demokrácia halálát, e szerint pedig Magyarország csakis illiberális állam lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.