galéria megtekintése

Parancs

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 12. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A rektori tanács új vezetője felajánlotta együttműködését a kormánynak azzal, hogy ők nem kritikusok, hanem társszerzők szeretnének lenni a felsőoktatás átalakításában.

"a kormányfő azonban nem szeret osztozkodni a dicsőségben"


A kormány másnap közleményben köszönte meg e szívélyességet, aztán harmadnap – egyeztetés és társszerzőség nélkül – természetesen megszavazta azt a törvénymódosítást, amely lefokozza a doktori címeket és felszámolja az egyetemi autonómiát.

 

Előbbit azzal, hogy ezentúl az olimpiai érmek is doktori fokozatot érhetnek (Schmitt Pál felsóhajthat), utóbbit azzal, hogy komisszárokat helyez az egyetemek élére. Kancellárokat.

Akiket hivatalosan azért delegál a kormány, hogy az egyetemek pazarló gazdálkodását visszafogják. De mit csináltak eddig a gazdasági főigazgatók, akiket szintén a kormány delegált? Ha a rektorok társszerzők lehettek volna, biztosan javasoltak volna némi módosítást a szövegen. Persze csak tisztelettudóan és szerényen.

A kormányfő azonban nem szeret osztozkodni a dicsőségben, ő maga dolgozik.

A bankvezetők is szerettek volna társszerzők lenni, eleinte nem is kritizáltak semmit, aztán most kopasztják meg őket harmadszor. Vagy negyedszer. Ki számolja már?

A régi trafikosok, a szerencsejátékgépeket üzemeltetők, a pedagógusok, a tankönyvkiadók, a szakszervezetek, a takarékszövetkezetesek, a kereskedelmi láncok mind-mind szívesen lettek volna társszerzők, de nekik sem osztottak lapot.

Erre mondta a legfőbb Kancellár, hogy ő szerénységgel és alázattal a háromharmadért dolgozik. Amibe mindenki beletartozik. Főleg, ha nincsenek írói ambíciói.

Bőven elég, ha olvasni tudunk, a mindennapi parancsokat ők úgyis megírják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.