galéria megtekintése

Papírjuk van róla

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 04. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Ha valami nyilvánvaló közös vonást kellene keresni Brazília, Oroszország és Kína (a miniszterelnök legutóbbi beszédében a magyarok által példaként állított államok) között, már egy felszínes elemzéssel gyorsan eljutnánk ahhoz a „fejlődési” modellhez, amely a környezeti értékek rovására próbálja meg ledolgozni a modernizációs lemaradást.

Brazília az esőerdőket, Oroszország az olajat, a gázt, az ásványkincseket (és a bányászat érdekében mindent, ami a felszínen van), Kína egyebek között a folyókat és a belélegezhető levegőt dobta oda a gyorsabb növekedésért. Legjobb európai tanítványuk, Magyarország 2010 óta a többi között a környezet- és természetvédelem önálló minisztériumát, a zöldombudsmant, a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alkotmányos jogot áldozta fel a fejlődés oltárán.

Ettől ugyan még nem indult be a növekedés – a jelenlegi GDP legfeljebb két százalékkal nagyobb a 2010-esnél –, viszont a zöldfékek és -ellensúlyok kiiktatása máris meglátszik a környezeten (és ehhez nem is kell Kolontárig utazni, elég kisétálni a fátlanított Kossuth térre). Amikor az utókor megpróbálja összegyűjteni, hogy melyek voltak az Orbán-korszak legnagyobb félreértései és politikai baklövései, az a tétel biztosan ott szerepel majd a lista elején, hogy a jelenlegi hatalmasok nagyjából úgy tekintenek a környezetre, mint az amerikai pionírok: legyőzendő elemeket, széthordható javakat és kimeríthetetlen pénzeszsákokat sejtenek ott, ahol egy értelmes kormánynak a minőségi létezés garanciáit kellene látnia.

 

Nem csak az állami birtok- vagy energiapolitika, a kiemelt beruházások elől minden jogszabályi és hatósági gátat eltakarító törvény vagy legújabban az uniós agrár-környezetvédelmi támogatásokról való önkéntes lemondás szól erről: rengeteg kormányzati intézkedés azt sugallja, hogy az Orbán-adminisztrációnak XIX. századi fogalmai vannak a minket életben tartó világról. Ezt nemcsak hittel vallják, hanem tanítani is akarják: az új állami egyentankönyvek környezetszemlélete ugyanis botrányos.

Abban, hogy most éppen az iskolai papírgyűjtés betiltása érdekében mozgósítanak jelentős energiákat – megfosztva diákok százezreit a környezeti erőforrások felelős használatával kapcsolatos, nagyjából egyetlen közvetlen tapasztalási lehetőségtől –, nehéz nem észrevenni az intézményesített butaságot: mintha azt a képtelen gondolatot próbálnák beleírni a nevelési programokba, hogy a környezet megóvása, ugyanúgy, mint mondjuk a párválasztás vagy a gyermeknevelés, valójában nem az egyén felelőssége, hanem a mindenről gondoskodó, minden fontos kérdést helyettünk is eldöntő államé.

Ennek a hatalomnak immár vaskos kötetnyi papírja van róla, hogy teljesen félreérti a világot, amelyben élünk. Voltak persze korábban is ilyen rendszerek és rezsimek a történelemben: ma legfeljebb a történészek és a muzeológusok beszélnek róluk, nemzeteket szerencsére ritkán sikerült magukkal rántaniuk a süllyesztőbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.