galéria megtekintése

Papírdemokrácia

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 06. számában
jelent meg.

Népszabadság

Azt mondja valaki, hogy a Monty Python társulata hetekig nyalogatná az összes ujját a hirtelen fellángolt új magyar papírdemokrácia abszurdja láttán. De nincs sok kacarászni való azon a kihíváson, ami előtt az amúgy igen szép hagyományokat ápoló és sok megoldhatatlannak tűnő feladatot megoldó honi nyomdaipar és a grafikusszakma áll. Hiszen sohasem kellett még szavazóívekre – az egyenjogúság nevében lapozni tilos! – ennyi párt és jelölt nevét elhelyezni.

A ma érvényes állapotok szerint 31 országos listát állító párt-, pártszövetség indul a választásokon, annyi egyéni jelölttel, mint égen a csillag. Kedd estig több mint 1200 potenciális képviselő jelentkezését hagyta jóvá a Nemzeti Választási Iroda, a vége pedig valahol kétezer körül lesz.

Négy év alatt ekkorára dagadt a demokratikus kebel: legutóbb, 2010-ben 810-en álltak rajthoz, a 176 választókerületben tehát egyenként négyen-öten, a mostani 106-ban meg akár húszan-húszan is egymásnak feszülhetnek.Mindenki képviselő akarna lenni a kisebb, ezért tágasabb parlamentben. Lesz hát itt dulakodás, papíron mindenképp.

 

Honnan termett elő hirtelen ez a rengeteg csenevész pártdudva, amelyek közül kéttucatnyiról még az életben soha, semmit nem hallottunk? Amíg a választási rendszer csak a választásokon egy százalékot elérő pártoknak adott állami pénzügyi támogatást, a törpepártok igyekeztek összenőni, hátha közösen el tudják érni az ötszázalékos parlamenti küszöböt (nem tudták). Most meg az előzetesen adott támogatásba csomagolt állami pénz szétcincálása közben szakadnak ezerfelé.

A kampányra nyolc-kilenc milliárdot kapnak az indulók a központi költségvetésből, amelynek nagy része aztán valószínűleg eltűnhet a köddé váló politikai üzletelők zsebében. Az igazán nagy üzletet azonban a kormányzó párt csinálja: a hatalom leváltásán töprengők szavazatai is ezerfelé csordogálhatnak majd szét a végtelen listák labirintusában, s az egyetlen forduló után az elkötelezett Fidesz-hívők a voltaképpeni döntő, de megosztott többség akarata ellenére biztosan konzerválhatják a mostani parlamenti állapotot.

Közben azért a Fidesz nem akar, mert nem tud leállni. Nem hagyja abba az aláírásgyűjtést, hiába van túl „a rendszerváltás óta legsikeresebb akcióján” (Zsigó Róbert), hiába, hogy az egésznek már semmi értelme. Lejárt minden határidő, hivatalosan regisztrálták a jelölteket, persze elsőként a fideszeseket, és persze mindenhol a kellő ötszáz ajánlásnak a többszörösével. Már másfél millió felesleges szignónál tartanak, merthogy eddig ennyien értették meg, mi is volna a választások tétje. Mármint a hatalom szerint.

A végtelen hosszú leporellók a levéltárakba kerülnek majd. Az utókor láthatja rajtuk a demokráciából kreált bohócot, a választók igazi kihívóját. Azt a bohócot, akit a kormánypárt nyugodtan felragaszthatna a saját plakátjaira, az Összefogás ellenzéki szereplői mellé, akiknek arcával a saját négyéves sikertelenségét igyekszik eltakarni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.