galéria megtekintése

Pápai fáradozás a politikusokért

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 21. számában
jelent meg.

Takács Imre
Népszabadság

Ferenc pápa az Evangélium öröme c. könyvében sok szaktekintély gondolatát is kiegészítve elemzi az egyre nyomasztóbb társadalmi egyenlőtlenségeket, és rámutat arra, hogy ez a legnagyobb társadalmi bajok gyökere.

A szegények képviselőjeként kifejti, hogy az egyenlőtlenség csökkentése érdekében le kell mondani a piac abszolút autonómiájáról, a pénzügyi spekulációról, és fel kell számolni az egyenlőtlenség strukturális okait. A pápa olyan gazdaságpolitika mellett áll ki, ami segíti az emberek méltóságát és a közjó megvalósítását. „Az emberek méltósága és a közjó fölötte áll egyesek nyugalmának, akik nem akarnak lemondani kiváltságaikról”. Figyelemre méltó az egybecsengés egy korábbi nagy magyarral, Széchenyi Istvánnal, aki a Hitel c. könyvében követeli a nemesség egyes előjogainak eltörlését, és rámutat arra, hogy vállalniuk kell a közterhek egy részét, adót kell fizetni. Ezzel lehet „a szántóvető sorsát könnyíteni, s méltóságát felemelni”. A legnagyobb magyar azt is kifejtette, hogy a nemesség az adófizetéssel hosszú távon nem veszíteni, ellenkezőleg, nyerni fog. Széchenyi a Stádium c. könyvében nyolcadik törvényjavaslatként adófizetésre kötelezte a nemeseket. Félő, hogy Ferenc pápa jobbító gondolatai Széchenyi törvényjavaslatához hasonlóan olyan ellenállásba ütköznek, ami megakadályozza azok megvalósítását.

A pápa a társadalmi békéért is síkraszáll, ami magába foglalja az emberek közötti egyre tökéletesebb igazságosságot. A szociológusok is rámutattak arra, hogy az igazságosság nem csak a gazdasági szűkösség, az alacsony jövedelem felszámolását jelenti. Idetartozik a társadalmi és a politikai kirekesztettség mérséklése, illetve a társadalmi integrálódás lehetőségeinek növelése.

 

Az olyan gazdaságpolitika és adópolitika, amely csak az élet napos oldalán élőket részesíti előnyben, hosszú távon a gazdagok számára sem kedvező. Tudható Hochman és Rogers kutatásai alapján, hogy az egyéni jólétek nem függetlenek egymástól, a szegények jövedelme hatással van a gazdagok jólétére is.

Ferenc pápa megalapozottan felhívja a figyelmet arra, hogy „a jó politika magasrendű hivatás, a szeretet egyik legértékesebb formája, mert a közjót szolgálja. Kérem az Urat, ajándékozzon nekünk több olyan politikust, akik valóban szívükön viselik a társadalmat, a népet, a szegények életét”.

Nagyon várom, hogy egyszer termékeny talajra kerüljön hazánkban a pápai útmutatás, hogy a politika magasrendű hivatás legyen.

                                                            ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.