galéria megtekintése

Palmüra robban

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 24. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Több antik emlékművet is felrobbantottak tegnap a szíriai Palmürában (Tadmur) az Iszlám Állam (IS) martalócai. „Megsemmisítjük a többistenhit emlékműveit” – harsogták a világba, miközben látszottak a képeken a robbanások okozta porfelhők. Napokkal ezelőtt aláaknázták az ókori emlékműveket. A pusztítás első lépcsőben két muzulmán szent ember sírját érte el. Az IS-féle iszlám az ő tiszteletüket is bálványimádásnak állítja.

Viszont rosszul áll a szélsőségesek hadiszerencséje. Palmüra felé közelednek az el-Aszad szír vezetőhöz hű csapatok, miközben a kurd alakulatok kiszorították az IS-t a török határnál lévő Tel Abjadból. Nyugati és arab repülőgépek bombázzák állásaikat, Irakban elveszítették Tikritet, és Moszult sem tudják már sokáig tartani.

Ez nem jelenti a szervezet végét. Ők ugyanis egy hatalmi-ideológiai űrt foglaltak el. Az IS alapvetően iraki eredetű szervezet, amelynek megerősödését a síita többségű kormányzat szektás politikája, a szunnita arabok elidegenítése okozta. Hozzájuk csatlakoztak Szaddám Huszein egykori diktátor volt tisztjei, a volt állampárt emberei. Katonai tudás, lokális és vallási sértettség párosult így a fundamentalista vakhittel. Szíriában akkor kaptak erőre, amikor nyilvánvaló lett, hogy a belső harcban szétaprózódott ellenzéki csoportok képtelenek legyőzni el-Aszad kormányzatát.

 

Az IS sikerének másik titka, hogy képes volt sok ezer Nyugaton élő muzulmánt megnyerni. Elsőrendű PR-gépezete hatására özönlöttek oda a dzsihád kezdő és már valahol begyakorlott megszállottjai. A PR fontos eleme a kegyetlen gyilkosságok közzététele, a nyilvános tömeggyilkosságok, nemi erőszakok, az eretnekek és hitetlenek elleni barbárságok propagálása. Sok Nyugaton felnőtt fiatal vélhette úgy, hogy itt találja meg az erőt személyiségéhez. Az ókori emlékek brutális lerombolása, a múzeumok szétverése, a könyvégetések összhangban vannak az általános erőszak hirdetésével.

Az IS sikere nem jöhetett volna létre a térségből jövő támogatás nélkül. A helyi kisebb-nagyobb játékosok mind azt latolgatták, hogy a maguk partijában alkalmazhatják-e az iszlám harcosokat ellenfeleikkel szemben. Áramlott a pénz, volt, aki megvegye lopott olajukat, engedték hozzájuk az önkénteseket. Az IS egyik első nyilvános aktusaként „eltörölte” a szír–iraki határt, az első világháborús Sykes–Picot-alkuban megrajzolt vonalat.

Az egykori Oszmán Birodalom utódállamai ma már alig léteznek, és lehet, hogy éppen most alakulnak újak. Ahol a kurdok megverték az IS-t, már alakulóban van a szíriai autonómiájuk, amely akár egyesülhet az iraki kurd területtel is. Az iszlamisták támadásai önállósulásra, önvédelemre kényszerítik a szíriai drúzokat is. Az iraki síitákat és szunnitákat több választja el, mint amennyi összeköti. A válságnak tehát nincs vége akkor sem, ha szétverik az új „kalifátus” seregeit. A gyökerek mélyek, a terrorizmusra továbbra is nagy az igény.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.