galéria megtekintése

Pálinkaforradalmárok

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 11. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Elbukta a pálinkafőzés adómentességéért indított uniós jogvitát a magyar állam, ami normális esetben annyit jelentene, hogy a szakminiszter sajnálatának kifejezése mellett megjegyzi: rendben, de legalább megpróbáltuk. Ugyanebben a normális esetben ezek után a miniszter letárgyalná Brüsszellel, miként lehetne módosítani a jövedéki adó bérfőzésre vonatkozó passzusait.

Miről is szól az ítélet? Magyarország lehetőséget kapott arra 2004-ben, hogy kedvezményesen adóztassa a pálinkafőzést

Normális országban ezek után a továbbiakban mindenki vígan főzné tovább a maga pálinkáját némi költségvetési hozzájárulás ellenében.

 

Normális országban ez történne, de nem nálunk. Itt ugyanis Fazekas Sándor szakminiszter egészen komoly összeesküvés-elméletet kreált, és a magyarság identitásának földbe tiprását látta abban, hogy az Európai Bíróság szerint az uniós szabályok értelmében nem lehet adómentesen pálinkát főzni.

Van abban valami etelközi romantika, hogy mi szélben, esőben is főzzük a pálinkát, és ha nekünk úgy tetszik, akkor viszont nem fizetünk adót utána.

Fazekas szerint a luxembourgi bíróság döntése a brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja, amelynek egyetlen célja a közelgő uniós választási kampány befolyásolása. (Ezek a bürokraták annyira buták, hogy a nemzeti parlamenti választás manipulálását meg se próbálták, sőt kivárták annak eredményét, hogy direkte az uniósra hassanak.)

Talán Európában akceptálható igény, hogy 16 millió liter szesz után ne csak 12 millió forint adót fizessenek

Ezenkívül: „A magyar pálinka hungarikum, és a kormány megtalálja a jogi megoldást, hogy megvédje a pálinkafőzés értékes hagyományát, és a magyar pálinka továbbra is szabadon főzhető legyen.” (Ez épp a kormány jogi megoldásán bukott el.)

Fazekas szerint a pálinka része az életformánknak is. (No komment.)

Azért mielőtt fél liter kisüstivel a gyomrunkban megrohannánk a pisilő kisfiút Brüsszelben, hogy méltóképpen visszavágjunk a bürokraták arroganciája miatt, gondoljuk végig, miről is szólt az ítélet. Magyarország lehetőséget kapott arra 2004-ben, hogy kedvezményesen adóztassa a pálinkafőzést. Éppen azért, mert néhány más országhoz hasonlóan nálunk ez hagyomány.

Brüsszel kifogásolta – s ezt az érvelést fogadta el a bíróság is –, hogy a kormány szerződést szeg, amennyiben az ötvenszázalékos kedvezmény alkalmazása helyett nullára csökkentette az adófizetési kötelezettséget. Vagyis az ítélet csak arról szólt, hogy adómentesen nem lehet pálinkát főzni.

A maga helyén ez borzasztó hír. De talán Európában akceptálható igény, hogy 16 millió liter szesz után ne csak 12 millió forint adót fizessenek.

Talán a kormány is jobban tenné, ha a témát kulturáltabban kezelné, s hanyagolná a józanságot nélkülöző kirohanásokat. A hőbörgés után tudniillik le kell ülni tárgyalni, és meg kell győzni az uniót legalább a kedvezmény fenntartásáról. Ezt ugyanis csak 2015-ig alkalmazhatja Magyarország, utána automatikus felülvizsgálat következik. Az, hogy nehéz tárgyalások következnek, talán még három pálinka után is világos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.