galéria megtekintése

Pálfordulás Prágában

8 komment


Szilvássy József

Huszonöt iraki keresztény menekült miatt néhány napra felbolydult a cseh belpolitikai élet. Ők ­február végén egy prágai humanitárius szervezetnek köszönhetően érkeztek több mint félszáz sorstársukkal együtt a Moszulhoz közeli menekülttáborból. Állításuk szerint odahaza főleg vallási meggyőződésük miatt voltak életveszélyben. Biztonsági ellenőrzésüket végző cseh szakértőknek megígérték, hogy elfogadják a felajánlott segítséget, boldogan telepednek le a morvaországi Jihlava környékén.

Három héttel később viszont negyedszázan szedték a sátorfájukat, visszavonták menedékjogi kérelmüket és meg sem akartak állni Essenig, ahol állítólag a rokonaik éltek, akik háromszor nagyobb fizetéssel kecsegtették őket, mint amennyit a csehek ígértek nekik. Csakhogy a német idegenrendészek már a határ közelében feltartóztatták őket, s miután Prága nem hajlandó visszafogadni őket, alighanem hazájukban kötnek ki.

Régóta nem volt olyan egységes a cseh politikai elit, mint ennek az ügynek a megítélésében. Milos Zeman államfő, Bohuslav ­Sobotka miniszterelnök és minden parlamenti párt vezetője egymást túlharsogva bizonygatta: lám, mennyire értelmetlenek a kötelező menekültkvóták, amelyeket rá akarnak kényszeríteni a visegrádi négyekre is. Különösen a kormányfő pálfordulása okozott meglepetést, aki nemrég még azt sem zárta ki, hogy Prága hajlandó lesz a brüsszeli testület által tavaly meghatározott, csaknem háromezer menekült befogadására is. Azóta lényegesen zuhant a népszerűsége, a határzár elrendelését követelő Milos Zemané pedig megugrott. Válaszul Sobotka Orbán Viktor után a leghangosabb kvótaellenes politikussá tornászta fel magát. Ugyanis a magyar kormányfő eddigi legelszántabb szövetségesének, Robert Ficó­nak hangerejét és mozgásterét az új pozsonyi kormánykoalíció bizonyos mértékig korlátozza.

 

A cseh kormányfő másfél hónapja még úgy vélekedett, hogy a magyar határon felhúzott kerítés nem oldotta meg a migránsválságot, legfeljebb a bevándorlók útvonalát módosította. A bezárkózást ő sem tartotta európai megoldásnak. Most meg már nem akarja meghallani azoknak a befolyásos nyugati politikusoknak a véleményét, akik ugyanezeket a mondatokat vissz­hangozzák és a szolidaritás teljes hiányát emlegetik a visegrádiak begubózása kapcsán. Anne Applebaum ismert amerikai politológus alighanem helytállóan vélekedik úgy, hogy a migránsválság kezelésére egyelőre nincs jó megoldás.

Már egymillió bevándorló befogadásából is a legtöbb uniós tagországban nem jelentéktelen politikai tőkét kovácsoltak a szélsőségesek. Ezért a ­kényszerbetelepítések rendszere alighanem ­zsákutca. Ugyanakkor főleg Berlin, Stockholm, Athén és Róma mielőbbi közteherviselést követel, amire az Euró­pai Bizottság tekintettel volt legújabb javaslataiban. Heinz Fischer osztrák államfő hétfőn éppen Prágában figyelmeztette vendéglátóját, valamint a visegrádi struccpolitikusokhoz csatlakozott miniszterelnököt arra, hogy egyedül egyetlen állam, még Németország sem képes megoldani a súlyosbodó gondot, pedig akkor még nem ismerhette Orbán Viktor pénteki, az eddigieknél is radikálisabban elzárkózó javaslatait. Milos Zeman a huszonöt iraki menekült történetével szembesítette Heinz Fischert. Bécsi vendégének erre is volt válasza: hatvan iraki menekült mégis csak Csehországban marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.