galéria megtekintése

Ott a nyúl füle

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 23. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Aligha tekinthető az illúziókeltés csúcsának, ha a nyúl füle az egész mutatvány alatt kilóg a kalapból. Az optimista néző ugyan egészen a műsorszám végégig arra vár, hogy kiderül, ez nem a régi, unalomig ismert bűvészkedés, hanem valami új varázslat. De nem. A nyúl füle merő slendriánságból, vállrándító közönyből lóg ki. Már az se számít, ha a mutatvány jóval a vége előtt lelepleződik.

Tarlós István lekanyarította magáról a köpönyeget, és félredobta a varázspálcát. De közben a cilindert is leverte. A nyúl meg csak ült és pislogott. Budapest főpolgármestere, aki eddig mantraként hangoztatta kívülállását a metrókocsi-felújítási tenderen, hirtelen arra jutott, hogy a két érvényes ajánlat közül az olcsóbb rendkívüli kockázatokat hordoz referenciakérdésekben. Ő olyan államban nem akar gyártatni, amely bármely napon csődöt jelenthet. Ezzel párhuzamosan a Fővárosi Közgyűlésben arra tettek javaslatot, hogy a 3-as metró felújításával kapcsolatos kérdések kerüljenek a városvezető saját hatáskörébe. Ha ehhez hozzávesszük a gyorsított ügymenetet biztosító kiemelt jelentőségű projektté nyilvánítást célzó parlamenti indítványt, amelyet szintén Tarlós kérésére adott be néhány kormánypárti képviselő, már meglehetős pontossággal összeáll a kép.

Holott eddig volt némi illúzió, hogy nem osztották le előre a szerepeket, hogy tényleg valós versenyben dől el, ki újítja fel a romkocsikat. Még hihettük, hogy nem hazudtak az arcunkba az elejétől, a hátunk mögött kézbe csapva. Bár – valljuk be – mélyen meggyőződve soha sem lehettünk erről. Elvégre Szijjártó Péter külügyminiszter már akkor Moszkvában tárgyalt a tenderről, amikor még ki sem írták.

 

A projektgazda BKV és a főváros ugyan egyként hangoztatta, hogy a pályázat minden gyártó számára nyitott lesz, de a kiírás első változatát valahogy mégis az oroszokra szabták. Pontos méretre. Alakítottak ugyan egy versenysemlegességet biztosító szakértői testületet, de csak egyszer hívták össze. Annyit mégis elértek, hogy kigyomlálták a feltételrendszert, így végül hét pályázó is akadt. A cégek pénzügyi és műszaki alkalmasságát vizsgáló első fordulóból öten jutottak tovább. Köztük az észtek, akiket a főpolgármester most leszólt.

De ha az észtek referenciájával baj volt, miért engedték őket tovább az öt közé? Ha megfeleltek, akkor miért bírálja ezt felül a bírálóbizottság munkájában állítólag részt sem vevő főpolgármester? Hogy kerül ide Ukrajna (az észtek alvállalkozója) általa vizionált államcsődje? Persze lehetett volna ez (is) szempont, de nem most. Nem akkor, amikor tudható, hogy olyan olcsó – műszaki paramétereiben is versenyképes – ajánlatot tettek, amikor a pályázati kiírás szerint nem lehetne mást győztesnek kihozni. Csúnya csapdába navigálta magát a főváros. De ezt csak az elején lehetett volna valódi illúziót keltve kikerülni. Amikor még a nyúl füle nem lógott ki a cilinderből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.