galéria megtekintése

Külön

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 10. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Egy választási koalíciót többnyire egy győzelem tarthat egyben. Különösen, ha a frigynek főként választási matematikai és nem elvi alapjai voltak.

Az EP-választáson megmutathatják, mire képesek külön-külön

Márpedig a Kormányváltókban összefogók korántsem kedvelik egymást annyira, hogy egy nagy vereség után is egymás kezét akarnák szorongatni. A választási szövetségi taktikájuk értékelésére természetesen szükség van, de nagy baj lenne, ha a vereség okainak keresése ebben merülne ki, vagy akárcsak ez lenne a fókuszában.

 

Lehet ugyan lamentálni azon, mi lett volna, ha mindenki külön indul, vagy ha az MSZP és az Együtt nem hagyja kibővíttetni a koalícióját, bejutott volna-e egyedül a DK, pláne a liberális párt, de bármelyik verziót vesszük is alapul, győzelmet egyikből sem remélhetett volna a baloldal a vasárnapi eredmények alapján.

Az önvizsgálat azonban, úgy látszik, egyelőre itt tart. A rossz kompromisszumoknál, amelyeket csak a győzelem változtatott volna át jóvá.

A szocialisták (különösen a mandátumról alig lemaradtak) számolgathatják, mi lett volna a szövetségi politika bőkezű helyosztásai nélkül, Gyurcsányék pedig elgondolkodhatnak, hogy meddig növekedhettek volna egyedül.

Bajnaiék megtippelhetik, hogy az utolsó hónapokban visszafordulhatott volna-e a népszerűségük, ha nem kell elviselniük Gyurcsány ölelését, és nem fröccsen rájuk az MSZP Simon-ügye.

Ma csak egy ember van ezen az oldalon, aki őszintén azt mondhatja, hogy neki bejött az összefogás: Fodor Gábor.

Hétfőtől világosabb lett a kép. Akik eddig is utálták egymást, azok most újra szabadon tehetik ezt, akik jobb meggyőződésük ellenére belementek a kompromisszumokba, azok kezét többé nem kötik meg ezek. Az EP-választáson megmutathatják, mire képesek külön-külön.

Csak azt ne higgyék, hogy ezért vesztettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.