galéria megtekintése

Győztek

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 06. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Mi a nagyobb baj? Ha zárt helyen lebonyolítanak egy rasszista rendezvényt, amelyet – mert nem nyilvános – be sem kell jelenteni, vagy ha a miniszterelnök félrerúgja a legfontosabb politikai jogainkat biztosító törvényeket, és ebben a „demokratikus” ellenzék jelentős része támogatja, mi több, ezt követeli tőle?

Nem „szélsőséges jogvédők”, hanem a bíróság minősítette súlyosan jogsértőnek a tavalyi motoros felvonulás betiltását. Orbán utasította jogsértésre belügyminiszterét, aki engedelmeskedett. Hegedűs Lóránt „anticionista” szeánsza esetében is törvénysértésre utasított a kormányfő, de ekkor már hiába. Orbán Viktor most is orcára esett, a rasszisták a náci Kuruc.infón büszkélkednek, hogy a magyar hatóságok törvénytelen üldöztetése ellenére megtartották a konferenciájukat.

Orbán ezen esetekben alibiből ugrál. Egyrészt úgy tesz, mintha föllépne a rasszisták ellen. Holott csak azok ellen lép fel, akiket nem óhajt vagy tud saját érdekében fölhasználni. A többi, ha már nem él, megy a kánonba, a panteonba, a tananyagba. Prohászka, Tormay, Wass, Nyirő, Csurka. Aki él, az orbánista médiumokban tombol. A Demokratában, a Magyar Hírlapban, az Echóban. Bayertől Szaniszlóig.

 

Másrészt a rasszisták elleni törvénysértéssel teremt Orbán precedenst bármelyikünk elleni törvénysértéshez. Szokjuk csak meg: a törvényi korlát puha, a hatalom erős. Ezt szokjuk négy éve. Bármelyikünkre bármikor ráfoghatják, hogy mások méltóságát sértjük. A rasszisták pedig most joggal mondhatják, hogy nem demokraták, nem az emberi jogok hiteles képviselői állnak szemben velük.

Volt képük az afroamerikai szabadságmozgalom jelszavát ismételgetni: we shall overcome. És győztek, valóban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.