galéria megtekintése

Átverés

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 22. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ezt most komolyan gondolja? Továbbra is feltehetjük magunknak a kérdést, amikor Szijjártó Péter magabiztos kijelentéseit hallgatjuk. Mindjárt külügyminiszterré avanzsál Orbán Viktor hűséges embere, hiszen a hét végén a parlamenti bizottságok is támogatták az előléptetését.

Ám aggodalomra semmi ok, szürreális megjegyzéseitől az új posztján sem fosztja meg a közvéleményt. Az „érvényesítjük Magyarország érdekeit, jaj, de nagyon jó a keleti nyitás” beszámoló keltette eufóriát csak néhány ellenzéki képviselő zavarta meg.

Egyikük képes volt megkérdezni, mit szól Szijjártó Bill Clinton volt amerikai elnök nyilatkozatához, miszerint Orbán csupán két dolgot akar: 1. örökre hatalmon maradni; 2. pénzt. A szeme sem rebbent a leendő külügyminiszternek, és diplomatához méltó érvekkel szórakoztatta a közönségét.

 

Így például: Clinton régen járt Magyarországon, mit tud ő az itteni valóságról? (Ismerős érv, ugye? 2010 óta ezt kapja minden külföldi politikus vagy újságíró, aki nem átallja bírálni a Fidesz-kormány antidemokratikus intézkedéseit). Elképzeljük, ahogy a mindenkori amerikai elnök Irakról, Afganisztánról vagy Kínáról tart beszédet, de előtte több hónapos tanulmányúton méri fel a terepet, nehogy már pontatlanságokat mondjon.

Újrahasznosított – az elmúlt években unalomig ismételt – érv volt a másik is: Clintont „alaposan átverték”, akik a magyar kormányról bármi rosszat állítottak. Feltételezve, hogy az elkövetkező években Szijjártó Péter sem csak olyan országokról beszél majd, amelyeket úgy ismer, mint a tenyerét, csak remélni merjük, hogy profibb tanácsadókat szerződtet, mint a világ egyik legismertebb, legbefolyásosabb politikusa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.