galéria megtekintése

Ötezer

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Hosszú évekig úgy volt kamatadó Magyarországon, hogy nem volt. A kamat után ugyan nem kellett adót fizetni, de valójában létezett ez az adó, csak éppen nulla volt a kulcsa. Látszólag így semmi értelme az egésznek, de a rafinált pénzügyminisztériumi kodifikátorok pontosan tudták, miért kell ezt a jogszabályban tartani. Ha ugyanis egyszer egy adófajta már létezik, akkor annak bármikor megemelhető az adókulcsa. Ahogyan aztán meg is történt.

Na, pontosan ez a helyzet a kötelező kamarai tagsággal is. Dehogyis vezette be a kötelező gazdasági kamarai tagságot a kormány! Aki ilyet mond, az hazudik. Csak éppen előírta a vállalkozásoknak a kötelező kamarai regisztrációt ötezer forintért.

Ennek látszólag semmi értelme, hiszen a vállalkozásokat közhitelesen nyilvántartják, ehhez a kamara is hozzáférhet, még egy adatbázis csak a bürökráciát növeli fölöslegesen. Ha viszont egyszer már bevezették a fizetős kötelező regisztrációt, akkor abból kötelező tagságot csinálni nem olyan nagy kunszt. Ha pedig ez megvan, akkor a tagdíj módosítása csak papírmunka. Hiszen amiért egyszer már fizetünk, annak az emeléséért se háborodunk fel annyira, mint ha bevezetnek egy új sápot.

 

Így lesz ez a kamarai tagdíjjal is. A tagság csak szavazzon gyorsan, mert az általa megválasztott elnök már a kormánnyal kötendő megállapodást készíti elő, aminek a részleteit még nem köti az orrukra. Ez a nemzeti együttműködés rendszerének a gazdasági kiterjesztése. Persze miért is lenne másképpen, ha a vita nem arról zajlik, kell-e a kötelező tagság, hanem arról, ki költheti el a befolyó pénzt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.