galéria megtekintése

Ötétkes férfiak

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 05. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

„Egyszál pendelyben tellegetett a nyoszolyó, hogy a bosznya tyúk át ne bújjék a pacsikon, pegy volt a kezeügyibe síkálló is meg kutács is, de az iromba csirke csak megcsalta: iszkirí beszaladt a rajcsúrozó malacok közé. De azoknak a filibojtját se zsenírozta, hogy az asszony meg összevissza majúkol a hidasba, mert épp felbukott a moslékosválló karimájába, hátyistó, medéncestő. Abba vitte a pectejet, a kompérlaskát, meg egy medénc csórét! Közbe a masinán kifutott az abállébő csinát magalevi, a platnyin füstölgni kezdett a kozma, amitől a szomszéd is hőkölt. Gyorsan kiszaladt a csinátútra, hogy megnézze, miszer ez az asszony, hogy ennyire marvog! A kutya is elkezdett vonyíkolni, de elhallgatott, mikor odasenderedett a szomszéd és a kapircsot utána hajítva ráförmedt, hogy hunííííí. Addig studírozott, hogy mitévő legyék, mit segítsen nyoszolyónak, hogy kénnyába elmajszolt egy görhét, csak úgy fog nélkül, mert a bótyifogát a hokedlin felejtette, mikor leszunnyadt a dikóra, libamelylyesztés után. Arra gondolt magába’, hogy ej nyoszolyó, bajban vagy te, siflijankó az urad, aki csak bűszlél állandóan, a csicsika után koslat, kajtat, mint a bagzómacska, de a peceri, az meg olyan, mint a lankattganca, hogy a paklincs marja ki a derekát!”

Itt tartottam épp Fehér János fedémesi kisnyugdíjas palóc szavakból összerakott történetének olvasásakor, amikor csengett a telefon.

Szingli barátném volt a vonal túlsó végén, s azt mondta, baj van. Elfogytak a kaják.

 

– Milyen kaják? – kérdeztem vissza, hisz épp a múltkor vallotta be, nála legfeljebb joghurt és vaj van a hűtőben, minek ennél több, úgyis állandóan fogyókúrázik. Az egyik jó arcpakolásnak, a másikkal meg mindenféle nyikorgó dolgot meg lehet kenni, hogy filmtörténeti mélységekig ne is merüljünk el mindjárt a legelején.

– Hát a pasifogó kaják – mondta kétségbeesve, s lám, egy újabb történet kezdett szépen kibontakozni előttem.

Kiderült: ő meg egy másik szingli barátnénk nemrégiben összeállított egy ötétkes listát, amivel a meghódítani szánt férfiakat még inkább levehetik a lábukról. Mivel mindketten meglehetősen meggyőző idomokkal rendelkeznek, nem kell igazán bonyolult ételekre gondolni: kékre főzött pisztrángot gorgonzolamártással tálaljanak azok, akikhez nem volt ilyen kegyes az ég. De azért az alapszabályt a mi delnőink is hallották otthon, miszerint a férfiakhoz a gyomrukon keresztül vezet az út, így a biztonság kedvéért nekik is volt erre a célra néhány alapreceptjük. Szalonnával és sajttal tűzdelt cipókenyér, mert az gyorsan megsül, rakott krumpli, mert azt előző este össze lehet dobni, és nem vesz el időt az értékes együttlétből, spagetti kétféle szósszal, s végül brassói apró pecsenye. Ez volt az utolsó a sorban, ezzel már többet kellett pepecselni, így nem is került olyan gyakran az asztalra. Mondhatjuk úgy: kevés férfi jutott el a „brassói fokozatig”.

Most mégis akadt egy ilyen kivételes példánya nemének, a rendszer pedig összeomlott.

Az első tanácsom az volt, egyenek kivételesen melegszendvicset: az előző öt fogás alapanyagaiból könnyen kikísérletezhető egy egyszerűbb változat.

A másik, hogy vegyen egy szakácskönyvet. Lehet, hogy mostantól szüksége lesz rá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.