galéria megtekintése

Ötből ketten digitális analfabéták

A technológiai fejlődés és a globalizáció világszerte változásokat idéz elő a mindennapokban, a tanulás, a munka világában és az üzleti életben egyaránt. Európa jövőbeli versenyképessége és növekedése a munkavállalók képességein áll vagy bukik. A magabiztos és elkötelezett polgárokra épül társadalmunk jövője. Földrészünk azonban ezen a téren nagy nehéz­ségekkel küzd. Az európai felnőttek ötöde nem tud rendesen írni és olvasni, a számolási készségek terén pedig még ennél is rosszabb a helyzet. Ötből két felnőtt digitális analfabéta.

Magyarországon a 16–74 évesek felénél hiányoznak az alapvető digitális készségek. Őket fokozottan fenyegeti a munkanélküliség, a szegénység és a társadalmi kirekesztődés.

Ugyanakkor az is igaz, hogy rengetegen dolgoznak hosszabb távon is olyan állásokban, ahol nem tudják kamatoztatni a tehetségüket. A felsőfokú diplomával rendelkezők közül minden harmadik olyan munkát végez, amely nem igényel ilyen magas szintű végzettséget. És miközben a munkanélküliek aránya több országban is igen magas, az EU-ban a munkáltatók közel fele, Magyarországon 56,8%-a arra panaszkodik, hogy nem talál megfelelő készségekkel rendelkező munkavállalókat.
Magyarországon a képzettséggel rendelkező fiatalok több mint 85%-a (az Európai Unióban 80,5%-a) dolgozik, míg ez az arány a szakképzetlen fiatalok körében csupán 46,8% (az EU-ban 53,1%). Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy Európában ennyi ember tehetsége veszendőbe menjen.

 

Ebből a felismerésből született az új készségek európai menetrendje, amely a készségek fejlesztése révén kívánja a foglalkoztatást javítani. Ennek a kezdeményezésnek a keretében hozott intézkedések az alap- és a magasabb szintű készségek kora gyermekkortól kezdődő fejlesztésére összpontosítva elősegítik, hogy könnyebben lehessen hasznosítani és értelmezni a különböző képesítéseket és az iskolán kívül elsajátítható készségeket, és biztosítják azt is, hogy jobb és frissebb információk álljanak rendelkezésre a munkaadók által jelenleg elvárt és a jövőben igényelt készségekről. Emellett támogatják az olyan, a munkaerő-piaci mobilitáshoz és a hosszú távú boldoguláshoz nélkülözhetetlen készségek fejlesztését, mint a kreativitás, a rugalmasság és a csapatmunka. A kötelező oktatás keretében biztosítanunk kell, hogy minden fiatal legalább egy alkalommal gyakorlati tapasztalatokat szerezzen a vállalkozói szférában.

Az elsődleges törekvés a készségszintek ­növelése. Biztosítanunk kell, hogy minden polgár rendelkezzen a munkaerőpiacon és a mindennapokban szükséges olvasási, számolási és digitális készségekkel. Ezek kialakításában az alapfokú oktatási és képzési rendszereknek van meghatározó szerepük, de „második esélyt” kínáló útvonalakról is gondoskodni kell azok számára, akik ezen képességek nélkül hullottak ki a közoktatásból. Ezért a menetrend úgynevezett készséggaranciát tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a tagállamok olyan rugalmas tanulási útvonalakat alakítanak ki, amelyek mindenki számára lehetővé teszik alapkészségeik javítását, és utat nyitnak a magasabb szintű készségek elsajátítása felé. Ez fontos alapvetést jelent ahhoz, hogy európaiak mil­liói javíthassák elhelyezkedési és boldogulási esélyeiket, és hogy megteremtsük gazdaságunk növekedésének és országaink gyarapodásának lehetőségét.

Másodsorban a célunk az, hogy a szakoktatás és -képzés „második opció” helyett „elsődleges választássá” lépjen elő, ahonnan egyenes út vezet a munkaerőpiac, illetve a továbbképzés felé. Ösztönözni kell a munkaalapú tanulást, hogy elősegítsük a magas szintű készségek elsajátítását, többek között olyan csúcstechnológiai ágazatokban, amelyek az innováció és a növekedés motorjai lehetnek Európában.

Harmadsorban lehetővé kell tenni a tehetségek érvényesülését. Ehhez gondoskodni kell arról, hogy az egyéni készségek Európa-szerte a gazdasági ágazatok mindegyikében láthatóvá és értelmezhetővé váljanak. E cél érdekében szorosabban együtt kell működnünk a képesítések megfeleltetése terén mind az unión belül, mind pedig annak határain túl. Mindez a migránsok és menedékkérők készségeinek hasznosítását is elősegítené, és vonzerőt jelentene az európai kontinensen kívüli, magasan képzett szakemberek számára.

Együtt megoldást találhatunk a készségekkel és képzésekkel kapcsolatos problémáinkra, és segítő kezet nyújthatunk mindazoknak, akik előbbre akarnak jutni, sikeresek szeretnének lenni, ki szeretnék teljesíteni önmagukat, és jobbá akarják tenni életüket és a társadalmukat.

Tartozunk ezzel a diplomás pályakezdőnek, aki képesítésének meg nem felelő munkát kénytelen végezni, az ötvenéves mérnöknek, aki az új technoló­giák elsajátítása nélkül nem tudja hasznosítani készségeit, ahogy annak a fiatalnak is, akit gyenge írás- és olvasáskészsége gátol meg abban, hogy előreléphessen. Együttes erővel – a tagállamokkal, regionális és helyi közösségekkel, szociális és oktatási partnerekkel, vállalkozásokkal összefogva – tenni tudunk a változásért!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.