galéria megtekintése

Öt pont az erőszak ellen

4 komment

Ban Ki Mun

Az IS, a Boko Haram és a hozzájuk hasonló szélsőségesen erőszakos szervezetek fiatal lányokat rabolnak el, a nők jogait hírből sem ismerik, kulturális intézményeket és értékeket pusztítanak el, eltorzítják a vallások békés értékeit és ártatlanok tízezreit gyilkolják le világszerte.

Ezek a csoportok mágnesként vonzzák mindenhonnan a terrorista harcosokat, akik könnyen átverhetők primitív propagandával és olcsó ígéretekkel.

Ezek a szervezetek sokféle vallási, nemzetiségi vagy etnikai csoportot fenyegetnek. Ma áldozataik többsége a nagyvilágban muszlim.

 

Ez a súlyos kihívás egységes választ kíván.

Sokéves tapasztalat, hogy csak tovább rontja a helyzetet a rövidlátó politika, a „vaskézbe” vetett fanatikus hit, a kizárólag biztonsági lépésekre koncentráló stratégia, az emberi jogok figyelmen kívül hagyása. Soha ne felejtsük el, hogy a terroristacsoportok célja nemcsak az erőszakos cselekedetek megvalósítása, hanem az erőszakos reakció kiprovokálása is.

Hideg fejre és józan észre van szükségünk. Nem szabad, hogy a félelem vezéreljen minket, és olyanok provokáljanak, akik ezt a félelmet akarják kihasználni. Máskülönben a szélsőséges erőszak elleni fellépésünk kontraproduktív lesz.

Januárban bemutattam az ENSZ közgyűlésének a szélsőséges erőszak megelőzéséről szóló akciótervet, amely gyakorlatias és átfogó megközelítést kínál. Az akcióterv több mint hetven közös cselekvésre felhívó ajánlást fogalmaz meg globális, regionális és nemzeti szinten. Ezek öt egymással összefüggő elven alapulnak:

1. A megelőzés a legfontosabb. A nemzetközi közösségnek minden joga és oka megvan rá, hogy törvényes eszközökkel védekezzen a szélsőséges erőszak ellen, de különös figyelmet kell fordítanunk az okok kezelésére, ha hosszú távú megoldásra törekszünk. A szélsőséges csoportokhoz több út vezet. De a szélsőségek akkor nyernek teret, amikor az emberi jogokat megsértik, a politikai tér összezsugorodik, a beilleszkedésre való törekvéseket elutasítják, és sokak, különösen sok fiatal életéből hiány­zik a jövőkép, hiányoznak a lehetőségek.

Ahogyan Szíriában és Líbiában, másutt is elhúzódó konfliktusokhoz vezet a szélsőséges erőszak, mely egyre inkább kontrollálhatatlanná válik.

Ismerjük a sikeres megelőzés összetevőit: jó kormányzás, jogállam, politikai részvétel, minőségi oktatás, tisztességes munka és az emberi jogok teljességének tisztelete.

Mindent el kell követnünk, hogy elérjük a fiatalokat, és felismerjük a bennük rejlő képességet a békeépítésre. A nők védelmét és helyzetük javítását szintén figyelmünk középpontjába kell helyeznünk.

2. Elvszerű vezetés és hatékony intézmények.

A mérgező ideológiák nem a semmiből születnek meg. Az elnyomás, a korrupció és az igazságtalanság növeli a dühöt, mely táplálja őket. A szélsőségesek gyakorlottan használják ki az elidegenedés hatásait. Ezért sürgetem a világ vezetőit, hogy tegyenek többet a befogadó intézményekért. Hallgassák meg a lakosság sérelmeit és kezeljék azokat.

3. A szélsőségek erősödésének megelőzése és az emberi jogok népszerűsítése – együttes feladat. A nemzeti terrorellenes stratégiákból gyakran hiányzik a jogállam tisztelete. Gyakran kriminalizálják ellenzéki csoportok, civil szervezetek és jogvédők legitim tevékenységét a terrorizmus és a szélsőséges erőszak fogalmainak eltorzításával. A terrorizmus elleni harc jelszavával gyakran támadják, hallgattatják el különböző kormányok kritikusaikat. A szélsőségesek szándékosan provokálják ki a túlzott reakciókat. Nem szabad belesétálni a csapdájukba.

4. Átfogó megközelítést! Az akciótervben szereplő javaslat szerint meg kell teremteni a közvetlenebb együttműködést a béke és biztonság, a fenntartható fejlődés, az emberi jogok biztosítása végett nemzeti, regio­nális és globális szinten az ENSZ keretében is. Az akcióterv elismeri, hogy nem léteznek mindenki számára egyformán jó megoldások. A társadalom egészét, a vallási vezetőket, a női vezetőket, az ifjúsági szervezetek vezetőit, művészeket, zenészeket, spor­tolókat, a médiát és a magánszektort is be kell vonni akcióinkba.

5. Az ENSZ elkötelezettsége. Szándékomban áll megerősíteni a rendszerszintű megközelítést az ENSZ részéről, hogy az ENSZ támogassa a tagállamok erőfeszíté­seit a szélsőséges erőszak okainak kezelésére.

Az akcióterv sürgető felhívás is a cselekvő egységre annak érdekében, hogy a szélsőséges veszedelmet felszámoljuk. Kötelezzük el magunkat a szélsőséges erőszak megelőzését célzó globális partnerség létrehozása mellett.

A szerző az ENSZ főtitkára

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.