galéria megtekintése

Ösztönállam

3 komment


Marnitz István

Nemcsak a gáz lesz állami, hanem az áram és a távhő is – jelentette be büszkén Lázár János. Tőle tudhatjuk azt is, hogy mostantól az államot jogi ügyekben csak állami jogász képviselheti, vége az ügyvédi irodák kistafírozásának.
A nép örvendeze vala.

A Fidesz céljai semmiben nem különböznek a történelem nagy államosítóiétól (hadd ne soroljuk a neveket), csak a módszerek finomodtak. A győztes had ősidők óta zabrál. Mert megteheti. A dolgok mindig sokkal jobban állnak az ő kezükben, mint az idegenekében. Hát elveszik tőlük. Rendben, ne nevezzük államosításnak, már ha annyira zavarja őket ez a szó. (Kivéve, ha Semjén Zsolt használja.) Hisz a gyors padlássöprés túl nagy zajjal jár, sok az áldozat, és így hamar oda a mézédes hatalom. A Fidesz ezért inkább óvatos vadász, és csak akkor csap le, amikor a másik egy kicsit meginog. Jó, olykor rásegít a sikerre éheztetéssel, némi méreggel, az inak értő átvágásával.

Ebbéli szándékaikat sosem titkolták. Kell nekik a másé, na. Ha nem adja most, adja később. Először elvették a magánnyugdíjvagyont, mondván, senki se tőzsdézzen az emberek pénzével. Majd ötszázmilliárdunkat nemzetiszín sztaniolba csomagolva Putyinnak adták a Mol ötödéért cserébe, ami ma már alig éri a felét a tőzsdén. Vettek vízművet, gázművet, gáztárolót, gáznagykert, Antenna Hungáriát, bankokat, takarékokat, Citadellát, hulladékszállítókat. Orbán kétségkívül nagyvonalúbb a kellemetlen em­lékű elődöknél: költőpénze ugyanis már van, mégpedig a mi nagyvonalúságunkból fakadóan. De ha lehet, mégis jobb szereti „okosban”. Mondjuk megtiltja, hogy bizonyos tevékenységeket magáncégek végezzenek. Mint például a tankönyvkiadás, a szemétszállítás vagy a kéményseprés. Ilyesmi fenyegeti a gyógyszer- és a dohány-nagykereskedőket, az építészeket, a pályázatírókat és liftszerelőket is. Vagy az ellehetetlenítéssel egyenértékű korlátokat szab, lásd energiacégek.

 

A közszféra autonóm köreit „állami fenntartással” bomlasztja. Imádkozhatnak a szobafestő-mázolók, a gumicukorárusok, a mesekönyvírók és a sárkányrepülő-oktatók, nehogy valamely fideszes fejes tyúkszemére lépjenek. Hisz kormányszemmel minden rozsdafolt mögött ott látni egy eurobürokratát, minden letört cipősarkot a baloldal reszelt meg. Csak egy kör van, ahol Orbánék nem látnák az államot szívesen: ezek a letelepedési kötvényeket árusító egzotikus offshore cégek. Ekkora fenekedés után jobb és nyereségesebb állami szolgáltatást várnék, ehhez képest menedzsereik önállótlanok, egymást erősítő hírek szerint korruptak, és ilyetén tudásukat a magánszféra veszi meg.

A hét végén úgy adódott, hogy a lakásomban feltétlenül szükséges dolgok törtek le, engedtek el. Szombat délután a még nyitva ­lévő, szélsőségesen multikulturális, tisztán nyereségérdekelt boltok között rohangászva mindent sikerült olcsón beszereznem. Ebben engem Orbán Viktor nem segített, csak gátolt, hisz vasárnap már nincs nyitva lóhaj se. De nem árulom el, hol és mit vettem: nem akarok tippeket adni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.