galéria megtekintése

Oszlatás

2 komment


Czene Gábor

Édes anyanyelvünk folytatja ugyan utóvédharcát, de a lelke mélyén tudja, hogy akadnak jelenségek, amelyek érzékletes jellemzése kimeríti híresen gazdag szókincsét. Szégyenkezni fölösleges, előfordul, hogy a bőséges tartalékok is kimerülnek. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) bugyraiban zajló botránycirkusz például az összes jelzőt elkoptatta. Eljutottunk arra a pontra, amikor hiába keresgélünk, kénytelenek vagyunk belátni: nincsenek már új szavaink annak leírására, ami történik. Valentin napján, most vasárnap megint közgyűlés lesz. Pillanatnyilag ott tartunk, hogy az állandósult káoszt látva Hegedüs István elnök javasolni fogja az ORÖ feloszlatását.

Bármennyire tetszetős az ötlet, nincs semmi értelme. A permanens ribilliónál még az is jobb lenne, ha az országos önkormányzat néhány évig megszűnne létezni. Az így nyert időt a romokban heverő cigány önszerveződés talán felhasználhatná erőgyűjtésre, és arra, hogy megszabaduljon a leginkább kártékony figuráktól.
Csakhogy az a helyzet, hogy amennyiben az ORÖ feloszlatja magát, akkor kötelező kiírni a választást – ahol ugyanazok a szervezetek indulhatnak, amelyek előző alkalommal országos listát állítottak. Nemhogy garancia, remény sincs rá, hogy az új választáson mandátumot szerző garnitúra végre méltó módon képviseli majd a cigányságot.

Az időközi roma választást közel kétezer településen kellene megtartani. A Nemzeti Választási Iroda azzal számol, hogy a költségek elérhetik akár az egymilliárd forintot is. A kissé szürreális törvényi előírások szerint a választási kiadások az ORÖ büdzséjét terhelik.

 

Teljesen kizárt, hogy az országos önkormányzat képes legyen ennyi pénzt összeszedni. Az ORÖ kasszája kiürült, az erősen korrupciógyanús ügyek miatt eljárások sora zajlik, a már most is meglévő százmilliós visszafizetési követelések könnyen a sokszorosukra nőhetnek.

Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nem hajlandó beletörődni abba, hogy személye már a kormány számára is kínos, rendületlenül kavar a kulisszák mögött. Emberei nemrég vitatott körülmények között egyszer már leváltották Hegedüs Istvánt: lehet, hogy a hét végi közgyűlésen jogtisztán is megteszik. Aztán az is lehet, hogy Hegedüs magától lemond. A szomorú az, hogy a magyarországi cigányság szempontjából teljesen mindegy, melyik forgatókönyv valósul meg.

Ha szétnézünk az Országgyűlésben, nem lehetünk meggyőződve arról, hogy a parlamenti képviselők a leginkább rátermett, feltétlenül tisztességes és hozzáértő honfitársainkból kerülnek ki. A pénzlenyúlásokra épülő fideszes parancsuralmi rendszerben éppen ellenkezőleg.

Nem mentségként, hanem magyarázatként hozzuk fel: a sok tekintetben hendikepes roma érdekképviselet csak azt a mintát próbálja másolni, amit példaként állítottak elé. Attól még, hogy az ORÖ-nél alkalmazott trükkök és módszerek silányabbak az átlagosnál, a nagypolitikának nincs mit a cigány képviselők szemére vetnie.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.