galéria megtekintése

Őszi remény

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 24. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Orbán Madridig, Áder Münchenig menekült ’56 emléke elől, egyikük sem kívánt itthon szónokolni. A Párizsban koszorúzó Kövér az ünnep reggelére hazajött, de nem mondott semmit, csak figyelt a zászlófelvonásnál.

A némaságot értjük: a szófaragásban kétségkívül tehetséges fideszes kommunikációs csapat képességeit nem kétségbe vonva, képtelenség az utolsó magyar forradalom üzenetét összhangba hozni a fülkepuccsal, az elmúlt évek három-négyszázezer magyar kitántorgójával, az új vasfüggönnyel, az idegenellenességgel, az ország önként választott bezárkózásával.

Az államfő Bajorországban az ottaniak ötvenkilenc évvel ezelőtti és mostani szolidaritása között vont párhuzamot, ami egyrészt elég sután hangzik az aktuális menekültválság idején az együttérzés minimumát sem mutató ország egyik vezetője részéről, másrészt azt a csúsztatást a teljes történelemtanár-populáció kikérhetné magának, amellyel Áder János az akkori magyar országelhagyókat egységesen politikai menekültnek nevezte: jól hangzik ugyan, de a valóság az, hogy jelentős részük egyszerűen jobb életre vágyott, és már azelőtt lépett, hogy kiderült volna bármi is a rendszerváltoztató kísérletről.

„Az 1956. október 23-án Budapesten kitört forradalom és szabadságharc idején és leverését követően közel 200 ezer ember hagyta el az országot. A számba vett külföldre távozottak több mint a fele budapesti lakos, kétharmaduk férfi. A férfiak több mint háromnegyede a fiatalabb munkaképes korúakhoz (15–39 éves) tartozott. Száz egyetemi és főiskolai hallgató közül átlagosan 11 kereste külföldön a boldogulását” – írja egy forrásértékű tanulmány; aligha hihető, hogy a Rákosi-rendszer ellenzéke kizárólag fővárosi fiatal férfiakból állt – sokkal valószínűbb, hogy a reménytelen helyzetből kiinduló népmozgalmaknak (beleértve a jelenkori magyar kivándorlást is) vannak bizonyos demográfiai törvényszerűségei.

 

Varga Mihály azzal igyekezett lelkesíteni a rádió épülete előtt vacogó Fidesz-nyugdíjasokat,hogy–miként ’56-ban – most is nekünk drukkol Európa (reméljük, erről azok a berlini száz-, illetve koppenhágai tízezrek is tudnak, akik az elmúlt hetekben utcára vonultak az idegengyűlölet ellen tüntetni, explicit módon kifejezve azt is, hogy mit gondolnak a magyar menekültpolitikáról).

Varga, ahogyan a Debrecenben beszélő Kósa Lajos is, jobb híján a „megvédjük” refrénjére futtatta ki a mondandóját: ’56-ban is a szabadságért álltunk ki, és most is meg fogjuk védeni Magyarországot bárkitől, aki erre téved. Megvédeni viszont csak azt lehet, ami van, és mifelénk jellemzően azt sem sikerül: bár az ígéret lényege mindössze annyi, hogy ennél már nem lesz rosszabb, valójában mindig rosszabb lesz. 2010-ben volt még alkotmány, magán- és rokkantnyugdíj, volt állami földvagyon,Malév, szabad vasárnapi vásárlás és szabad média is – mit tudtak (mit tudtunk) ebből megvédeni?

A hazától távol ünneplő Áder azzal zárta a mondandóját, hogy a magyar most is ugyanaz a szabadságszerető nép, mint ’56-ban – ha ez igaz, az neki(k) rossz hír, nekünk többieknek viszont az egyetlen reményt adó gondolat ebben az októberi reménytelenségben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.